EU-krav på minskad textilimport från Kina

De EU-länder som har textilproduktion kräver att EU agerar snabbare och kraftigare mot importen från Kina, som man anser kan leda till stor arbetslöshet inom Eurpas textilbransch.

Sen kvoterna för den internationella textilhandeln försvann vid årsskiftet har importen av billiga kläder som T-shirts och byxor till Europa ökat med 534 %.

De textilproducerande länderna i EU anser att de nått smärtgränsen för vad deras industrier tål och kräver snabba åtgärder.

På fredag börjar EU:s handelskommissionär Peter Mandelson en specialgranskning av nio kategorier av importerade textilprodukter från Kina och meddelade idag att granskningen kan komma att omfatta ytterligare 11 produkter.

Undersökningen väntas bli klar i mitten av juni och resultatet kan bli nya handelshinder mot kinesiska textilprodukter i sommar. Men flera EU-länder driver på och Frankrike krävde idag att EU ingriper nu.

De textilproducerande länderna varnar för massarbetslöshet inom textilbranschen. Enligt Världshandelsorganisationens bestämmelser så är det tillåtet att begränsa delar av den kinesiska textilexporten om den hotar att skada andra länders textilindustri.

Men det kan bli svårt för EU att enas i denna fråga- flera länder bl.a. Sverige anser att Europa haft gott om tid att förbereda sig för att den kinesiska textilexporten skulle släppas fri och säger nej till nya handelshinder mot Kina.

Kerstin Brostrand, Bryssel

kerstin.brostrand@sr.se