Fredspristagare: Ett pris för alla flickor och pojkar i världen

"Vi är här för att säga till barnen att stå upp för sina rättigheter", sa Malala Yousafzai, en av mottagarna av Nobels fredspris. I dag framträdde hon och den andra pristagaren Kailash Satyarthi för första gången tillsammans under en presskonferens på Nobelinstitutet i Oslo.

– Det här priset är väldigt viktigt - det är det alltid - men det här är viktigt för miljoner av barn som nekas utbildning, frihet och hälsa, säger Kailash Satyarthi.

– Vi är inte här för att ta emot priset och åka hem, vi är här för att säga till barnen att stå upp för sina rättigheter. Ni kan förändra världen, säger Malala Yousafzay.

Kailash Satyarthi och Malala Yousafzay får fredspriset för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning. Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland inledde presskonferensen med de båda pristagarna med att betona hur viktigt priset är.

– I dag är det extremt viktigt att unga människor har någon att se upp till, det finns så många mörka krafter som kan dra ner en. Det är därför det är så viktigt att ni två är här, sa Jagland till pristagarna.

Pakistanska Malala Yousafzai är bara 17 år, vilket gör henne till den yngsta fredspristagaren någonsin. Hon har i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning, och för två år sedan sköts hon i huvudet av pakistanska talibaner som inte accepterade hennes uppmärksammade kamp. Mot alla odds överlevde hon attentatet, och i dag bor Malala i Storbritannien. Under pressträffen berättade hon om sin kamp.

– Vi är här för att försvara våra rättigheter, att få gå i skolan. Vi talade, vi höjde våra röster, och det ledde till en förändring.

– Jag vill tacka Nobelkommittén för att uppmärksamma barns rättigheter, säger Malala Yousafzai.

Indiern Kailash Satyarthi har under 34 år ihärdigt kämpat mot barnslaveri i Indien och över hela världen. Aktivisorganisationen Bachou Andolan, ungefär "Rädda barndomen-rörelsen", som han startat, har räddat nära 80 000 barn från olika typer av människohandel. Hans arbete är förenat med livsfara, har han tidigare berättat. Under pressträffen talade han om de miljoner barn i världen som lever i ofrihet.

– Det finns barn säljs som djur, som arbetar som barnprostituerade, som barnsoldater. Det här priset är inte för mig, det är för alla flickor och pojkar i världen.

– Om endast ett barn är i fara, är hela världen i fara. Om ett barn förnekas utbildning är inte världen upplyst. Om ett barn lever under slaveri kan vi inte säga att vi lever i frihet, säger Kailash Satyarthi.

Han sa att det finns saker som pekar på att situationen håller på att förändras till det bättre i Indien och passade också på att tacka Nobelkommittén – och prata om Norges klimat.

– Jag och min familj kom hit i går och sedan dess har alla ringt mig och undrat om jag har ordentligt med kläder på mig eftersom det är så kallt här. Jag har svarat dem att jag aldrig sett så stor värme som i det här landet, speciellt från barnen.

Kailash Satyarthi hyllade också Malala för hennes kamp.

– Hon är det modigaste barn man kan tänka sig. Jag är så lyckligt lottad att jag får motta priset tillsammans med henne och jag hoppas att vi kan göra världen mer fredlig.

Malala säger att Kailash Satyarthi är en inspiration, inte bara för henne själv, utan för alla barn i världen.

– Jag är väldigt ärad över att få sitta här med en person som har kämpat för barns rättigheter under så lång tid.

Efter prisutdelningen ska Malala åka tillbaka till Pakistan för att fortsätta sitt arbete, berättade hon under presskonferensen.

– Min dröm är att se att alla barn får utbildning i Pakistan.

I morgon tar Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi emot priset i Oslo.