Urban Bäckström vill luckra upp kollektivavtalen

Urban Bäckström blir ny ordförande för näringslivets största lobbyorganisation. Han anser det nödvändigt att förändra i kollektivavtalen.


- Jag ser en oerhört viktig roll för Svenskt Näringsliv att förklara för människor varför det behövs bättre villkor för företag och företagare. Det måste finnas en bättre förståelse för varför man måste vidta en rad åtgärder. Syftet med detta är ju att det ska bli lönsamma företag och mer jobb.

Det handlade mycket om företagandets betydelse för Sverige, när den nya VDn för Svenskt Näringsliv träffade media.

Politiskt förflutet

Urban Bäckström är idag VD för det problemtyngda Skandia Liv. Han har ett förflutet som riksbankschef bland annat, och han tar över efter Ebba Lindsöö, som efter bara ett och ett halvt år på VD-stolen tvingades sluta efter hård kritik mot hennes ledarstil.

Nu går han till ett jobb med en lön på 396.000 kronor i månaden, medräknat avsättningar till hans pension.

Den nya chefen för näringslivets största lobbyorganiation talade idag om vikten att samarbeta med alla politiska partier.

Kollektivavtalen het fråga

Men det finns en rad heta frågor  som väntar. Kollektivavtalen, till exempel. De måste måste förändras på något sätt, anser han.

- Vi är inte där, emn under åren framöver tror jag det är viktigt att röra sig i den riktningen, mot mer individuell lönesättning. Det gör ju också företagen mer konkurrenskraftiga.

Svårt hitta ny kvinna

När ny VD skulle rekryteras fanns det starka önskemål om att hutta en ny kvinna, gärna invandrare och med lång från företagandet. Ingen från det politiska livet. Nu har styrelseordförande Michael Treschow och de andra i styrelsen ändå fastnat för en man med lång erfarenhet från just det politiska livet och mindre från företag.

- Idag hittade vi ingen som kunde matcha Urban Bäcktröms erfarenhet och kvalifikationer.

Är det inte ofta så att man har ganska stolta paroller, och så blir det som det brukar vara?

- Nej, jag har varit med om att anställa många duktiga kvinnor och har fortfarande de ambitionerna.  

Sören Granath

soren.granath@sr.se