Barnen pendlar till trygghet varje natt

Varje natt söker 60 000 barn skydd i centrum av städer i norra Uganda. Av rädsla för att bli bortrövade av rebeller och göras till sexslavar eller mördare vandrar dessa så kallade nattpendlare ibland flera mil till tryggheten.

När mörkret faller över staden Gulu kommer barn efter barn in genom en järnport till några baracker bakom ett stängsel. De kallas nattpendlarna och inatt blir de 1 500 just här i ett organiserat sovläger. Barnen kommer att sova på en matta på ett betonggolv.

– De pendlar hit för att de fruktar för sina liv, säger Gilbert som förestår natthärbärget.

Återkommer natt efter natt
Varje kväll kommer de, vandrande från byar och läger runtom Gulu, hakar ner sin filt, tvättar sig och sover i sina bestämda salar.

Den yngsta är fyra år, den äldsta 17 år. På morgonen hängs filten upp igen och barnen går hem till föräldrar eller till skolan.

Rebellgrupp rövar bort barn
Det är inte ett spöke de är rädda för, det är en verklighet som ”Herrens Motståndsarmé”, LRA, en absurd rebellgrupp, står för. En varg som smyger runt och i nattliga räder rövar bort små flickor till sexslavar och unga pojkar som tvingas och manipuleras att utföra de mest bestialiska mord på sina grannar och släktingar.

I 19 år har LRA plågat befolkningen i norra Uganda och tvingat 1,6 miljoner att lämna sina byar och samlas i läger de själva byggt. Men LRA fortsätter sina attacker och det är främst ett krig mot barn.

Pågått i flera år
Barn har hört berättelser från andra barn som har rymt från fångenskapen hos LRA. Föräldrar som har mist sina barn, vill inte riskera fler. Så i flera år har barn vandrat in i städerna, sover på bussparkeringar, runt sjukhuset, runt polisstationer för att få trygghet.

Åttaåriga Susan kommer till sovlägret varje natt. Hon har hört vad som hänt kamrater som hon aldrig sett sedan dess.

I förra veckan sökte sig 11 000 barn till ett sovläger eller till en upplyst portgång i staden Gulu. Så kom en attack från LRA in mot staden och i natt är barnen 18 000 och fler kommer för varje natt.

Vincent Dahlbäck, Gulu
vincent.dahlback@sr.se