
Vietnamkriget skördar fortfarande offer
På lördag firas 30-årsminnet av Vietnamkrigets slut. Då föll den USA-stödda sydvietnamesiska huvudstaden Saigon till nordvietnamesiska styrkor. Idag är de kommersiella banden mellan Vietnam och forna fienden USA allt starkare. Men det finns fortfarande mörka skuggor över relationen.
I ett hem för svårt handikappade barn några mil utanför Saigon, eller Hô Chi Minh, som staden officiellt heter idag, är många av barnen fastbundna i sina sängar för att inte skada sig själva.
Föreståndaren, nunnan Le Tilam, säger att en stor del av barnen här har fått sina handikapp till följd av Agent Orange, en kemikalie som USA använde under Vietnamkriget. Syftet med kemikalien var att få bort trädens blad så att man kunde se fienden på marken.
Miljoner liter släpptes ut
Miljontals liter av detta dioxin släpptes ut över Vietnam. Aktivister säger att uppemot en miljon människor än idag är sjuka av giftet.
Systrarna Loc, sex år och Lin, åtta år, ligger i var sin spjälsäng intill varandra. Det är inget fel alls på deras hjärnor men de har fel på skeletten och kan inte gå, en tredje syster har samma defekt. Deras mamma dog i cancer. Misstankarna faller starkt på Agent Orange.
Ont om pengar till barnen
Nunnan Le Tilam och hennes kolleger gör vad de kan för att systrarna och de andra barnen här ska ha det bra men det är knappt om resurser, de lever på frivilliga donationer.
En amerikansk domstol sa nyligen nej till att stämpla USA:s användning av dioxinet som ett krigsbrott. Men kemikalietillverkare har tidigare betalat skadestånd till amerikanska soldater som skadades av Agent Orange.
Sjunger en sång om en lycklig familj
Systrarna Loc och Lin får lära sig läsa och skriva varje dag mellan halv tre och fyra på eftermiddagen, men annars ligger de mest på rygg och tittar omkring sig.
Deras släktingar är fattiga och har inte råd att komma och hälsa på. Åttaåriga Lin är för blyg för att prata men hon vill gärna sjunga en sång. Den handlar om en perfekt och lycklig familj.
Nils Horner, Hô Chi Minh-staden
nils.horner@sr.se