Forskare: Bygg bostäder för fattiga

1:34 min

Röster höjs för att införa så kallad social housing i Sverige. Människor med låga inkomster måste få möjlighet att skaffa bostad, anser professor Hans Lind på KTH.

Både bostadsbristen och trångboddheten ökar i länet. Hans Lindh som är professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm säger att det dags att ta tag i problemen.

– Det har varit någonslags tabu i Sverige att vi inte ska hålla på med social housing, men vi måste ha ett bostadsbestånd för de grupper som bor allra trängst, säger han.

Flera europeiska länder har en bostadspolitik där det finns riktade åtgärder och subventioner för bostäder åt låginkomsttagare och andra som inte kan få en bostad. Det är det här som kallas social housing. Man bygger helt enkelt bostäder i mindre attraktiva lägen där marken är billig och hyran kan bli låg.

Kritiker i Sverige är oroliga för segregation och stigmatisering, att det ska bli en uppdelning mellan fattiga och rika. Dessutom är menar många att det är skulle vara förnedrande att flytta till bostadsområden som är öronmärkta för fattiga.

25-årige Ehab Al Jaby i Stockholm har flytt från Syrien och har bott i Stockholm i ett och ett halvt år. Han säger att den höga standarden på den svenska bostadsmarknaden gör att det är svårt att få tag i en bostad.

– Det är en hög standard som staden försöker behålla när det gäller bostäder, men det stoppar bostadsmarknaden. Det slutar med att människor inte har någonstans att sova, Ehab Al Jaby.

I Sverige har vi drivit en bostadspolitik med allmänna hyresbostäder öppna för alla. Men hyresrätterna har minskat och de som byggs har ofta höga hyror och ibland inkomstkrav.

Uppdelningen i rika och fattiga finns ändå.

Den bostadsbrist som idag råder i Stockholm talar sitt tydliga språk, säger professor Hans Lind på KTH. Bostadspoltiken har inte fungerat.

– Vi har ett jätteproblem här. Om vi bygger fler hus där människor med låga inkomster bor så får vi väl göra det så länge. Nu är det här akut. Nu måste det här helt enkelt lösas, säger han.

Följ #unggranskning i sociala medier.