Merkel omvald som ledare för CDU

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har återvalts som ledare för det kristdemokratiska partiet CDU. På partikongressen i Köln fick hon stöd av 96, 7 procent av delegaterna.

Om hon sitter kvar som ordförande de kommande två år, som hon nu fått förnyat förtroende för, så har hon varit partiordförande i Tysklands mäktigaste parti i 16 år i sträck, nio av dem som förbundskansler.

Förra gången hon återvaldes, för två år sen, fick hon 98 procent av rösterna. Dagens resultat visar att Merkel efter alla år fortfarande har partiet fullständigt i sin hand.

Merkel sade det visserligen inte rakt ut, men mycket i hennes tal inför den pågående partikongressen här i Köln var så pass framtidsorienterat att allt nu tyder på att Merkel är inställd att försöka bli förbundskansler för en fjärde period efter förbundsdagsvalet 2017.

Men mest jubel fick hon när hon ovanligt hårt kritiserade de tyska Socialdemokraterna SPD som CDU regerar Tyskland tillsammans med:

– Det SPD har gjort i Thüringen är en politisk konkursförklaring, sa Merkel. Hon syftade på att SPD i just delstaten Thüringen valt att ingå i en delstatsregering ledd av det tyska vänsterpartiet Die Linke.

I sitt tal flörtade hon också ganska öppet med det tyska Miljöpartiet, men många bedömare tror att Merkel för nästa val satsar på att CDU ska få egen majoritet.

Om inte det går vägen så lär det barka åt ett samarbete med just Miljöpartiet, istället för det samarbete som CDU just nu har med SPD.

Merkel berörde också Ukrainakrisen i sitt tal och sa att en diplomatisk lösning av krisen fortfarande var möjlig.