SVT och SR kräver att azerisk journalist ska friges

SVT och SR kräver i var sitt brev till Azerbajdzjans ambassadör att journalisten Khadija Ismayilova ska friges omedelbart.

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova greps i Baku, Azerbajdzjan, den 5 december. Sedan dess har hon suttit häktad, i väntan på rättegången som kan resultera i ett långt fängelsestraff.

Ismayilova arbetar för Radio Libertys azeriska sändningar och har i flera år rapporterat om stora affärer kopplade till landets politiska elit. Hon är häktad för anklagelser som internationella människorättsorganisationer avfärdar som ännu ett sätt att tysta ännu en oberoende röst i landet.

Vid gripandet hade Khadija Ismayilova ett pågående samarbete med de svenska public service-bolagen, och nu kräver tre radio- och tv-chefer att hon omedelbart ska friges.

Kravet fördes fram i brev till Azerbajdzjans ambassadör i Stockholm igår, undertecknade av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, SVT:s tillträdande vd Hanna Stjärne och Robert Olsson – programdirektör för nyheter på SVT.

Så här kommenterar Hanna Stjärne beslutet i ett mejl till Kulturnytt:

"Khadija Ismayilova har gjort stora insatser för Uppdrag Granskning, för SVT och för den granskande journalistiken i Azerbajdzjan. Jag ser mycket allvarligt på gripandet och den signal det skickar till journalister som vill följa hennes exempel. Pressfriheten måste respekteras och de granskningar som hon har varit på väg att publicera måste få komma fram."

Även flera människorättsorganisationer, som Amnesty och Civil Right Defenders, har protesterat mot gripandet.

Kulturnytt har sökt Azerbajdzjans ambassadör, Dr. Adish Mammadov, men han vill inte vill kommentera situationen.