P1-MORGON ONSDAG 10 DECEMBER

Kinberg Batra: Jag är feminist

1:15 min

Moderaternas föreslagna partiledare Anna Kinberg Batra svarade i P1-morgon ja på frågan om hon är feminist. Hon fick även frågor om arbetsrätten, invandring och varför Moderaterna ofta väljer stockholmare som partiledare.

– Om det innebär att man ska kunna vara den man vill och bli den man vill oavsett kön, då svarar jag ja, svarade Kinberg Batra på frågan om hon är feminist. Hon sa även att en del tyder på att det finns en könsmaktsordning, och att jämställdhetsarbetet måste fortsätta så länge det finns skillnader som inte går att förklara med annat än kön.

Öppna era hjärtan-linjen har mött intern kritik ute landet, på vissa håll vill Moderaterna minska invandringen. Kinberg Batra bemötte detta med att integrationen måste bli bättre, men att Sverige ska stå för en fortsatt ansvarstagande asylpolitik.

-- Jag vill för det första instämma i det som Fredrik Reinfeldt har sagt. Vi ska stå upp för ett asylsystem som gör att människor som flyr för sitt liv ska få skydd här, säger Kinberg Batra.

Den nye MUF-ordföranden Rasmus Törnblom har lyft frågan att arbetsrätten måste förändras, men Kinberg Batra ville inte ”mucka med facken”

– Jag vill slå vakt om den svenska modellen. Men jag tror att man kan kombinera trygghet för de som har jobb, med fler vägar in på arbetsmarknaden för de som inte har det.

Under intervjun kom det in uppgifter om att förre finansminstern Anders Borg gått över till Kinnevik.

– Det är bara att gratulera, särskilt gratulera Kinnevik. Anders Borg är en väldigt kompetent person och har varit en fantastiskt skicklig finansminister.

Åtta av de nio senaste moderatledarna har varit stockholmare, om man räknar in Kinberg Batra. För att skingra skepsis kring hennes kända ”lantis”-uttalande sa hon att hon planerar att resa runt i landet, lyssna och prata politik.

Hur kommer det sig att stockholmare har varit att föredra framför ”lantisar”?

– Det får andra svara på. Jag hoppas att de inte är därför de har förslagit mig. Jag är redo att ta fram förslag som gör att hela landet får det så bra som möjligt, säger Kinberg Batra.