Slöseri förvärrar torkan i Kalifornien

1:52 min

I Kalifornien råder rekordtorka sedan tre år, den värsta på över ett millennium och den globala uppvärmningen har med stor sannolikhet inverkat. Men enligt en ny amerikansk forskarrapport så skulle situationen se mycket bättre ut om det inte slösades så med vatten på grund av allt för låga priser och en konservativ bransch.

Kaliforniens omfattande jordbruksproduktion kommer på nionde plats i världen. Men nu torkar mandeln, vindruvorna och fodret till mjölkkorna bort. Bara i år beräknas torkan ha kostat den soliga delstaten 17 miljarder kronor i förluster och 17 000 personer har sagts upp.

Datormodeller visar att det med stor sannolikhet är klimatförändringarna som gjort att vädersystemen varit så låsta, och framtidsscenarierna med högre medeltemperaturer ser ännu torrare ut. Samtidigt slösas det rejält med vatten i USA. Det beror enligt en ny studie på att vattenpriserna är på tok för låga och att branschen är konservativ med en låg innovationsgrad.

– Vatten är väldigt billigt, vi tar inte betalt så mycket som vi borde, regelverken driver inte fram nya ideer och det finns inte bra finansieringsmekanismer för investeringar, säger forskaren Newsha Ajami vid Stanfords Universitet.

Förnybar energi har fyra gånger fler patent årligen och investeringarna är 50 gånger större än i den amerikanska vattenbranschen. Globalt är förövrigt skillnaderna nästan lika stora. Priset på vatten måste höjas rejält så att det finns pengar i offentliga fonder för upprustning av gamla läckande ledningar, och att kompensera för miljöförstöringen när floder och sjöar töms och att ta fram ny vattensparande teknik, enligt Newsha Ajami.

I Kalifornien har det regnat de senaste dagarna, men reservoarerna är fortfarande tomma, vattenstölder förekommer och ransoneringen fortsätter. I staden Santa Cruz där har familjer som använder mer än 1000 liter per dag för att dricka, duscha, spola, diska och vattna, hittills fått betala dryga böter eller tvingas gå på kurs för att lära sig spara på dropparna. Tvåbarnsmammans Cheryl Nass inte var så glad att tillbringa tre timmar i skolbänken, men tyckte att det trots allt var intressant.

Mer om torkan i Kalifornien och dessutom hur det går i klimatförhandlingarna nu i Peru, blir det i Klotet idag 13.35 i P1.

Referenser:
Ajami N. et al, The Path to Water Innovation, The Hamilton Project, Brookings, Stanford Woods Institute for the Environment, Discussion paper 2014-06, October 2014

Swain, D. et al, The extraordinary California dought of 2013/2014: Character, context, and the role of climate change. Bull. Amer. Meteor. Soc., 95 9, 2014. 

The Measure of California Agriculture, Agricultural Issues Center

Howitt, R: et al,  Economic Analysis of the 2014 Drought for California Agriculture, July 15, 2014

Grantham. T, et al 100 years of California's water rights system: patterns, trends and uncertainty Environ. Res. Lett. 9 (2014) 084012 (10pp) doi:10.1088/1748-9326/9/8/084012

Griffin D. et al, How unusual is the 2012-2014 California drought?, American Geophysical Union, November 25, 2014, doi: 10.1002/2014GL062433