Hemmabio orsakar allt fler grannfejder

Bråk mellan grannar i hyreshus blir allt vanligare. Hyresgästföreningen i Småland och Blekinge har märkt av en klar ökning av antalet konflikter och en orsak är alla dånande hemmabioanläggningar

- Särskilt har det ökat i takt med hemmabioanläggningarna där framför allt ungdomar vill ha med alla effekter som finns i actionfilmer, men grannen kanske inte tycker om just den typen av film, säger Birger Schwalm på Hyresgästföreningen.

Enligt Birger Schwalm händer det att konflikter mellan grannar går långt.

- Det händer att man slänger in anonyma lappar i brevinkastet, eller att man helt handgripligt ger sig på grannar. Jag har ett exempel där man satte i system att kasta vatten på varandra så fort man visade sig i trapphuset. Det kan vara jättesvårt att lösa sånt.

Enligt Birger Schwalm är störande hemmabioanläggningar ett växande problem. Många som är på gång att köpa en ny TV väljer en hemmabioanläggning för att kunna uppleva framförallt filmer på ett bioliknande sätt.

Det som skapar den här filmupplevelsen är framför allt en kraftig bashögtalare och ljudet från den fortplantar sig bland lägenheterna i ett hyreshus och det är just det här basljudet som kan låta in till grannarna.

Den som blir störd av höga ljud från grannen ska i första hand prata med grannen själv. Hjälper inte det så får man vända sig till hyresvärden som faktiskt är skyldig att komma fram med en lösning.

Reporter: Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se