30 år sedan Vietnamkrigets slut

På lördag, den 30:e april är 30 år sedan styrkor från FNL och Nordvietnam tågade in i Saigon och kriget i Vietnam tog slut och i Vietnam översköljs marknaden nu av mängder av nya böcker i samband med minnet av krigsslutet.

Slutet på ”det amerikanska kriget”, som det kallas här i Vietnam, föranleder regimen att i publicera 55 nya böcker. Många av böckerna är olika generalers minnen, en del skildrar i militärteknisk detalj hur den mäktiga amerikanska armén besegrades med djärvhet och list. Men det finns också nya böcker som skildrar kriget ur vanliga människors perspektiv. En heter ”Kärleksbrev i krigstid”. Ministeriet för den allmänna säkerheten ger i dagarna också ut en hel serie böcker om krigshjälten och förre presidenten Ho Chi Minh, det är böcker med titlar som ”Onkel Ho besöker Kina” och ”Onkel Ho och folket i Laos”. En annan förväntad bästsäljare heter ”Följ för evigt onkel Hos väg”. En av Ho Chi Minhs livvakter har också gett ut en memoarbok med skimrande beskrivningar av sin forne arbetsgivare.

Någon öppen debatt eller omprövning av aspekter av kriget förekommer inte i Vietnam, ett land som människorättsgruppen Human Rights Watch beskriver som ”exceptionellt repressivt”. Oliktänkande trakasseras, isoleras och fängslas - i synnerhet gäller det ledande intellektuella och författare. Förra sommaren dömdes en 62-årig människorättsaktivist till fängelse för att via Internet ha spridit en essä om statens censur av medierna - George Orwell skulle ha uppskattat brottsrubriceringen: ”missbruk av demokratiska friheter”.

Nils Horner, Ho Chi Minh-staden