#unggranskning

Många unga bor trångt

2:36 min

Mer än var tionde ung över 16 år bor väldigt trångt i storstäderna, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Diskutera dina tankar kring trångboddhet på sociala medier under #unggranskning

En som bor trångt är 21-årige Mergim i Malmö. Han har fått sova i soffan i familjens vardagsrum och hade länge inget eget rum.

– Ja, tyvärr så är det så, det är trångt här.

Hur länge har det varit så här trångt då?
– Det har varit så här sen jag var liten, alltid mer eller mindre. Det är inte kul, man vill ha större rum ju. Man får ju knappt plats med någonting.

Sov på soffan

Det finns inte mycket yta att röra sig på i det lilla rummet där sängen är huvudmöbeln, men 21-årige Mergim i Malmö har haft det värre. Innan hans syster reste utomlands för att plugga och han fick ta hennes rum fick Mergim bo i vardagsrummet och sova på soffan.

– Ja men när jag sover så stänger jag dörren så är det mitt ställe tills jag vaknar. Jag försökte gå till mina kompisar eller bruden och sova där för att där fanns en riktig säng, säger han.

Växande problem

Mergim, som gett upp hoppet om att hitta egen hyreslägenhet, är inte ensam om sin situation. Trångboddhet har blivit ett allt större problem, främst bland unga vuxna i storstäderna och många tvingas tränga ihop sig på en ännu mindre yta än honom.

Många unga

Enligt Statistiska centralbyrån var över 150 000 människor trångbodda i Stockholm, Göteborg och Malmö förra året. Mer än hälften av dem var i åldrarna 16-34 år. Antalet trångbodda ungdomar har också ökat de senaste fem åren.

En som forskat om det här är Hans Lind på Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm. Han tar upp två typer av trångboddhet i storstäderna.

– Vi har en trångboddhet i stans centrala delar som är en vald trångboddhet och vi har en trångboddhet i förortsområdena där vi har många flyktingar och det är människor som har svårt att hitta något på marknaden, det byggs ju inte direkt för den gruppen heller.

Svårt att säga nej

– En del av det här är ju också ett resultat av att det nu kommer många flyktingar och det är klart, kommer det släktingar från krigszoner är det väldigt svår att säga nej för det blir för trångt, så konsekvensen blir att det blir fler familjer som bor trångt, säger Hans Lind.

Regeringen måste ta ansvar

Hans Lind tycker att regeringen måste ta ett större ansvar och göra mer för att det ska byggas fler bostäder, för han tror inte att kommunerna kan klara det själva.

– Konsekvenserna blir ju att trångboddheten i de minst attraktiva delarna av bostadsbeståndet ökar ännu mer. Vi måste inse att här måste vi ha ett bostadsbestånd som vänder sig till de grupper som bor allra trängst.