Polen och Litauen vill läsa CIA-rapportens hemliga delar

2:09 min

Den uppmärksammade rapporten om amerikanska specialfängelser runtom i världen börjar nu få efterverkningar i de länder som sägs ha upplåtit plats för fängelserna. President Barack Obama ska igår ha talat med bland andra Polens regering om innehållet i rapporten. 

På militärbasen i byn Stare Kiejkuty i nordöstra Polen drevs ett av de hårt kritiserade CIA-fängelserna mellan år 2002-2003, enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter. I somras kom de med sitt utslag efter flera utredningar och tidigare avslöjanden i polska och internationella medier. Domstolen slog också fast att fångar vid Stare Kiejkuty förhörts med hjälp av skendränkning, så kallad waterboarding.

CIA har erbjudit olika länders regeringar miljontals dollar för att övertyga dem om att öppna de hemliga fängelserna, eller när de blivit tveksamma, fortsätta driva dem. Detta enligt den nya rapporten från det amerikanska underrättelseutskottet. Vilka länder det gäller maskeras i rapporten, men ett av dem bedöms vara Polen, eftersom flera uppgifter - bland annat tidpunkten för vissa fångars ankomst dit - stämmer med uppgifter i tidigare utredningar.

Rapporten ger också inblick i hur den kontroversiella förhörsverksamheten ansträngt relationer världen över mellan USA och de olika värdländerna för de ökända fängelserna, då man inte varit överens om vilka förhörsmetoder som kan tillåtas.

Representanter för den polska regeringen ska till exempel ha begärt att få villkoren för verksamheten specificerade i särskilda PM. CIA sägs ha vägrat gå med på det. Också i Polens grannland Litauen har förekomsten av två specialfängelser utretts, men utan resultat. Nu tänker åklagare i bägge länderna begära ut rapportens flera tusen sidor långa hemliga del, för att fortsätta sina ärenden.

Regeringarna i Polen och Litauen har under alla år förnekat att länderna skulle ha hyst några CIA-fängelser. Polens förre president Aleksander Kwasniewski sade i morse till polsk radio att Polen haft ett underrättelsesamarbete med USA, men att han aldrig känt till någon som helst förekomst av tortyr. Och att rapporten istället vittnar om "en katastrof för CIA, USA och dess förre president George W. Bush". Representanter för Litauens utrikesdepartement sa att om några nya fakta kommer fram måste de utredas, eftersom det handlar om brott mot mänskliga rättigheter.

Bland de som uppges ha förhörts och torterats i Polen finns bland andra de två Guantanamo-fångarna Khalid Sheikh Mohammed, åtalad för att ha planerat 11 septemberattackerna, och Abd al-Rahim al-Nashiri som anklagas för inblandning i attentatet mot det amerikanska krigsfartyget USS Cole i Yemen år 2000. Europadomstolen krävde i juli i år att Polen skulle utbetala ett skadestånd på 100 000 euro till Abd al-Rahim al-Nashiri.