Nya lägstanivåer för räntan

Aldrig tidigare har marknadsräntorna varit så låga. Igår slogs nya lägstanivåer. Och det här trots att många ekonomer under senare år varnat för att räntorna ska ta fart.

Johanna Jeansson, ränteanalytiker på Nordea, säger att ekonomerna har överraskats av den låga konsumentprisutvecklingen.

– Dels har vi låg inflation, det gör att centralbankerna kan hålla låga styrräntor och man har också skjutit förväntningarna på kommande styrräntehöjningar längre på framtiden, säger hon.

Hur kommer det sig att alla har gissat fel?

– Man har gissat fel på just inflationen. Produktiviteten har varit högre än man förväntat sig och det har bidragit till en låg inflation, säger Johanna Jeansson.

Rekordlåga räntor är obligationsmarknadens motsvarighet till all time high på börsen. Och nu i veckan har flera av de långa marknadsräntorna har nått den lägsta nivån i modern tid.

Påverkar boendekostnaderna
Och den svenska tioåriga räntan har till och med tillfälligt passerat sin tyska motsvarighet, något som inte har skett på flera år.

Att räntorna är rekordlåga gör det billigare att låna, vilket gör att det blir billigare för företagen att investera. Men för de allra flesta svenskar påverkar räntorna i första hand boendekostnaderna.

Och även boräntorna är nere på historiskt låga nivåer. Igår sänkte SEB bolån och SBAB boräntorna ytterligare ett hack. I går följde Skandiabanken, Bokredit och Spintab efter. Och från och med i dag sänker även Nordea boräntorna.

”Det blir en liten uppgång av boräntorna”
För ett femårigt villalån kan man idag få för under 4 procents ränta och för ett tvåårigt villalån börjar räntan närma sig 3 procent.

Men även om det har sagts tidigare – räkna med att räntorna kommer att börja stiga snart.

Men det blir förmodlingen en långsam anpassning uppåt. Det säger Nordeas boränteexpert Annika Winsth.

– Boräntorna följer med marknadsräntorna, men det är ganska små justeringar som vi har i vår prognos och därmed blir det bara en liten uppgång på boräntorna.

Hur ska man agera om man har bolån?

– De hushåll  som har goda marginaler tycker jag ska dra nytta av det och avvakta och ligga kort på den rörliga sidan. Däremot de som har små marginaler och stora lån, tycker jag kan utnyttja det historiska läget och binda delar av sina lån för att sprida sina risker.

– Man kan också fundera på att börja amortera för att öka marginalen ifall räntorna skulle gå upp, säger Nordeas boränteexpert Annika Winsth.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se