Gripen för naken Nobelprotest - igen

1:23 min

I flera år har den kinesiske konstnären Meng Huang protesterat i samband med Nobelveckan. Det har väckt internationell uppmärksamhet, och på onsdagen genomförde han sitt sista nakensprång.

För tredje gången sprang han naken framför Konserthuset i Stockholm, i samband med Nobelprisceremonin. Denna gång var syftet både att avsluta hans konstprojekt, och att belysa att kinesiska konstnärers ateljéer imorgon ska rivas i Peking, säger Meng Huang.

Han kom dock inte innanför avspärrnigarna, utan hann gripas av polis, för förargelseväckande beteende. En anmälan kommer att upprättas mot konstnären.

Kulturnytt pratar med Meng Huang via tolken Sheng, i ett rum på ett vandrarhem i centrala Stockholm, medan han planerar onsdagseftermiddagens aktion.

Han berättar att hela idén kom 2010 när Liu Xiabo fick Nobels fredspris. Då sände han en tom stol till prisceremonin för att symbolisera att författaren inte kunde vara på plats för att ta emot priset.

Förra året protesterade Meng Huang igen. Då springande naken, tillsammans med bland andra den kinesiske författaren Liao Yiwu, som också han suttit fängslad för sina regimkritiska texter. Det hela utvecklades till ett projekt, säger Meng Huang, som han nu vill avsluta.

I år är protesten dessutom en stöd- och protestaktion mot att den kinesiska staten på torsdag morgon svensk tid ska riva ett stort antal konstnärsateljéer i Beijing.

Meng Huang menar att han måste göra detta, som ett stöd för konstnärer och andra som lider och utsätts för orättvisor.