Nätverk: Uselt stöd till barn med behov

1:34 min

Sverige uppfyller inte alla barns rätt till lika utbildning, det menar nätverket Barn i Behov som manifesterar på Sergels torg.

Jiang Millington är en av de som arrangerade dagen:

– Idag får ju Malala fredspriset för sin kamp för alla barns rätt till utbildning och vi vill på det här sättet uppmärksamma att utbildningssituationen i Sverige är katastrofal för barn med behov av särskilt stöd, säger hon.

Regnet blandas med färgen som demonstranterna har målat sina plakat med och rinner ned på Sergels torgs rutiga beläggning. Ett hundratal demonstranter har samlats där för att visa sitt missnöje. De menar att kommunerna inte tar ett tillräckligt ansvar för att se till att barn med särskilda behov, till exempel om de har ADHD eller någon form av autism, får det stöd som de behöver för en bra skolgång. Ulf Bremer är där och demonstrerar och han har två barn med särskilda behov:

– Allting är ju hela tiden en dans på slak lina. Det är ju ena beskedet till det andra, blir det fortsatt skolgång, blir det inte det. Varje terminsstart så är det något läskigt, säger han.

På plats var också Utbildningsministern Gustav Fridolin och han säger att han nästa år vill ändra skollagen så att elever med särskilt stöd ska kunna få det lättare. Men nätverket Barn i Behov menar att det inte är i riksdag och regering viljan saknas, utan att någon behöver ge kommunerna en spark i ändan: 

– Jag hade ju planerat och planerar fortfarande, men det får bli extravalet då vi får igenom en budgetsatsning åka runt och träffa kommunledningarna och ledningarna för utbildningsnämnderna i alla Sveriges kommuner, för vi måste börja jobba tillsammans och vi måste ha samma mål och det målet måste vara att alla elever lämnar nian och går vidare till gymnasiets nationella program, säger han.