SMS-lån kan bli skuldfälla i juletid

4:26 min

Inför julen går företag som erbjuder SMS-lån ut med extra offensiv reklam. SMS-lånen innebär ökade risker för att människor ska gå i en skuldfälla.

– Det är just de som inte borde ta de här lånen som tar dem, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

SMS-lånen ska oftast betalas tillbaka inom en månad. Men för den som inte har råd att betala kan det bli väldigt dyrt. Enligt Maria Wiezell ligger den effetktiva räntan på de här lånen på 400 procent på årsbasis. Hon har ett enkelt råd till de som funderar på att ta ett lån.

– Har du inte pengarna idag så har du med största sannolikhet inte heller om en månad och då ska du dessutom betala en avgift på det här lånet, säger Maria Wiezell.

Men för de som redan har tagit ett lån finns det hjälp att få.

– Det finns i alla kommuner i landet något som heter budget- och skuldrådgivning. Låt dem hjälpa dig att se över din lånesituation och samla lånen. Och just nu kanske man ska tänka på att julens viktigaste budskap inte är att köpa, säger konsumentrådgivaren Maria Wiezell.

Så här i jultider är pressen att köpa större än vanligt. Och den pressen tycker Maria Wiezell att SMS-låneföretagen utnyttjar.

– Det är en otroligt aggressiv marknadsföring. Du kan ju inte slå upp ögonen utan att du bombarderas av budskapet: köp. Och har du inte de pengarna så får du som ett brev på posten uppmaningen: låna, säger hon.

SMS-lånen har diskuterats under många år och försök har gjorts för att förbättra läget. För några år sedan infördes en lag att SMS-låneföretagen måste göra en kreditkontroll på de som vill låna. Men så sent som igår såg Maria Wiezell en reklam för att låna 10 000 utan kreditupplysning.

– För det första är det olagligt att låna ut pengar till någon utan att ta kreditupplysning och sen tycker jag att det är omoraliskt och oetiskt att skicka ut sådana budskap när vi vet att de flesta som tar de här lånen inte har möjlighet att betala tillbaka dem, säger hon.

Enligt Maria Wizell har den nya lagen fått en liten effekt. Bland annat drog Konusmentverket härom månaden in ett företags rätt att låna ut pengar eftersom de inte följde lagen.

– Visst har den fått en viss effekt men absolut inte tillräckligt. Sen ser man det vite som att annat företag fick, det handlar om 200 000 kronor för att de inte hade gjort kreditprövning. 200 000 för de här företagen är alldeles för låg kostnad för att göra fel, säger Maria Wiezell.

Åtgärderna har heller inte betydelse för de som har lånat pengar, enligt Maria Wiezell.

– Den som har lånat pengar står ju kvar med sitt lån och sina höga avgifter att betala tillbaka, säger hon.

Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt sig vilja införa ett räntetak på SMS-lånen. Det håller Maria Wiezell med om och tycker att man dessutom bör införa en avrådningsplikt där företagen är skyldiga att avråda kunder som inte har möjlighet att betala tillbaka.