Nej till storförbund

Det är med förvåning och besvikelse som Metall i länet tog emot beslutet att det inte blir någon sammanslagning mellan de båda fackförbunden Metall och Industrifacket.

Industrifacket sa tidigare i veckan nej till ett samgående eftersom man tycker att det finns för många olösta frågor, bland annat när det gäller olika försäkringar.

Lennart Törnlund är ordförande för Metalls avdelning 173 i Luleå och har varit en av förespråkarna till sammanslagningen.

Han är både förvånad och besviken över att sammanslagningen inte blir av.

- Det kom som en fullständig överraskning. Nu snubblar vi på upploppet, det har varit en väldigt lång process ute i regionerna i landet.

Metall kommer att jobba vidare med de utredningar som redan gjorts inför en eventuell sammanslagning. Den översyn som gjorts i Norrbotten förslår att antalet avdelningar inom Metall ska minska från fem till två. Det är en förändring som troligtvis kommer att genomföras ändå, trots att nu inte samarbetet mellan Industrifacket och Metall blir av, enligt Lennart Törnlund.

- Man vinner mycket genom att minska administrationen, vi ska istället vara där medlemmarna finns, säger Lennart Törnlund.