Samiska väljarkåren stöder regeringen

Det blir en socialdemokratisk regering med stöd av vänstern och miljöpartiet - åtminstone om den samiska befolkningen får bestämma. En väljarundersökning från Skop visar att regeringen och stödpartierna får 60 procent av det samiska väljarstödet.

Det var i månadsskiftet februari-mars som Skop för SR Sámi Radio och SVT Sápmis räkning frågade 1000 personer ur den samiska röstlängden om vilket parti de tyckte bäst om i rikspolitiken.
Socialdemokraterna är det största partiet med 35 procent av väljarstödet och moderaterna det näst största partiet med 16 procent. 14 procent tycker bäst om vänsterpartiet medan 11 procent gillar miljöpartiet bäst. Därefter kommer de tre övriga borgerliga partierna. Det innebär alltså att den samiska befolkningen ger fortsatt förtroende för den nuvarande regeringsalliansen med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Sametinget och rikspolitiken
Undersökningen visar också förhållandet mellan väljarnas sympatier i sametinget kontra rikspolitiken. Den visar att dåvarande renägarförbundets och samelandspartiets väljare helst vill ha en borgerlig regering - lite drygt hälften av renägarförbundets och samelandspartiets väljare gillar de borgerliga partierna bäst.
De övriga partiernas väljare gillar regeringsalliansen bäst. Och om man tittar lite närmare på dessa väljare ser man att miljöpartiet är det största partiet bland min geaidnus väljare - 35 procent av min geaidnus väljare ger sitt stöd till mp. En titt på skogssamerna visar att deras väljare gillar socialdemokraterna betydligt mer än genomsnittet - 43 procent av skogssamerna är socialdemokrater. Jakt- och fiskesamernas väljare utmärker sig med att 19 procent gillar vänstern mest och endast sex procent röstar på miljöpartiet. Även hos partiet samerna är vänstern starkare än genomsnittet - 17 procent av samernas väljare gillar vänstern bäst.

I länkarna nedan kan ni se hur partiernas väljare förhåller sig till riksdagens partier