SD-bråk i Göteborgs fullmäktige

1:38 min

Sverigedemokraterna krånglade till torsdagens fullmäktigemöte rejält genom att kräva ett stort antal slutna omröstningar i valet till kommunens nämnder och styrelser. Partiet är missnöjt med att det inte får plats i ett antal nämnder.

SD menar att valresultatet ger partiet rätt till plats i fyra facknämnder och de tio stadsdelsnämnderna (i enlighet med d'Hondts vedertagna beräkningsmetod utifrån valresultatet).

När de andra partierna genom valteknisk samverkan förändrar matematiken och stänger dörrarna tvingar SD i gengäld fram en tidsödande sluten omröstning i valet till över 70 nämnder och styrelser. Det kan därför behövas ett extra fullmäktigemöte på fredagen, om inte politikerna är klara före en planerad julmiddag kl. 20.

Att Centerpartiet, som inte ens valts in i fullmäktige, erbjuds två nämndplatser i valteknisk samverkan med Alliansen är lök på laxen för Sverigedemokraterna. SD har sex mandat i fullmäktige och tar i kraft av det plats i kommunstyrelsen från årsskiftet. Men partiet kommer alltså inte in i elvamannanämnderna.

– Jag tycker det är fel, det är odemokratiskt att göra så, säger Lars Hansson, som är gruppledare för SD i i fullmäktige. 

Socialdemokraten Dario Espiga skräder inte orden när han ger sin förklaring.

– Det är en av demokratins grunder. Andra småpartier har fått (representation) i valsamverkan med andra likasinnade. Men här är det en fascistisk grupp som inte har några likasinnade, som tur är. De är ensamma och jag hoppas de fortsätter att vara ensamma, säger Dario Espiga (S).

Påståendet får Lars Hansson att gå i taket.

– Uttrycker sig Dario Espiga så i fullmäktige kommer jag att polisanmäla honom - och alla andra som uttrycker sig så i fullmäktige.

För vad då?

– För förtal. Det är ju rent förtal, säger Lars Hansson (SD).