Bostadbyggandet i storstäderna ökar – för välbärgade

1:32 min

Bostadsbyggandet i storstadsregionerna ökar rejält. Samtidigt byggs det nästan uteslutande för välbärgade – och Malmö riskerar att halka efter.

De senaste dagarna har Sveriges Radio rapporterat om bostadsbristen och dess konsekvenser för människor och samhället, men läget kan vara på väg att ljusna i storstadsområdena enligt den senaste prognosen från Boverket.

– Vår prognos har varit att byggandet ökar i alla tre storstadsregionerna, säger Boverkets expert Hans-Åke Palmgren.

Trots att prognosen pekar på ökat byggande så kan det bli svårt för den minsta storstadsregionen, Malmö, att nå upp till den byggnadstakt som Boverket tror på nästa år.

I de andra två regionerna har det sett desto mer lovande ut det senaste året, säger Hans-Åke Palmgren.

– I Storstockholm och Storgöteborg har vi haft en ökning av byggandet med ungefär trettio procent det senaste året och inte minst i Stockholmsregionen har ökningen varit över två års tid.

Byggandet av hyresrätter i framförallt Storstockholmskommunerna ligger på en hög, om än inte tillräcklig nivå, medan bostadsrätterna dominerar i Göteborgs stad där det mesta av byggandet i Storgöteborg äger rum.

– Tittar man närmare på de här siffrorna så ser vi att mycket av byggandet är i relativt attraktiva områden som gör att det som då kommer ut är dyrt. Nu bygger vi för de ganska välbärgade och håller tummarna för att det blir någon flyttkedja som gynnar människor i fattigare områden, säger bostadsforskaren Hans Lind på Kungliga tekniska högskolan, KTH i Stockholm.

Det här är en bild som Hans-Åke Palmgren på Boverket delar.

– Det finns i princip inget byggande som är direkt riktat mot hushåll som vill komma in på bostadsmarknaden och har låg betalningsförmåga.

Läs Boverkets prognos för bostadsbyggande här(pdf).