Arbetslösheten sjunker i Tyskland

Arbetslösheten i Tyskland har sjunkit under den viktiga gränsen fem miljoner. Minskningen i arbetslösheten den senaste månaden uppgår till 200 000 men ändå är tolv procent av tyskarna öppet arbetslösa, så varken ekonomi eller arbetsmarknad har egentligen förbättrats.

Våren är här och i värmen vaknar byggsektorn. byggen kommer i igång, husfasader målas, parker och gator städas och arbetslösheten sjunker, men det är bara tillfälligt.

– Det sker varje år och i september kommer vi åter nå botten, säger Hans Werner-Sinn på konjunkturinstirtut IFO.

Effekt av reformer
Regeringen däremot hävdar att refomerna på arbetsmarknaden nu börjar ge effekt, arbetslösheten sjunker, och oppositionen håller med, men tillägger giftigt att det beror på att arbetslösa som har en partner med inkomst utförsäkras och finns därför inte med i statistiken. De har inte fått något nytt jobb, de har bara blivit fattigare.

Men det har ändå en stor betydelse för regeringen att arbetslösheten nu sjunkit under det psykologiska och för tyskar magiska talet fem miljoner. Fem miljoner för tankarna till massarbetslöshetens 30-tal, fattigdom och depression.

Arbetslöshet blir valtema
Nästa månad är det val i Nordrhein-Westfalen, Tysklands folkrikaste delstat. Arbetslösheten är det viktigaste valtemat och när konjunkturen nu inte vill vända, griper de styrande socialdemokraterna efter varje halmstrå.

– Detta är början på vändningen, säger näringsminister Wolfgang Clement, som på fredagen än en gång väntas skriva ned regeringens egen prognos för tillväxten.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se