Patient omkom i samband med polisingripande

1:16 min

En man i 30-årsåldern omkom i onsdags kväll i samband med ett polisingripande inne på en psykiatrisk vårdavdelning på sjukhuset i Västerås. Personalen hade begärt hjälp eftersom han hade uppträtt våldsamt, enligt polisen.

Mannen var intagen för psykiatrisk tvångsvård och ska ha varit aggressiv, hotfull och beväpnad med ett rakblad. Han hade tagit sig in på en avdelning där han inte hörde hemma.

Mannen var våldsam när poliserna kom dit för att omhänderta honom.

Han gjorde utfall mot dem med ett föremål och därför var de tvungna att använda våld, uppger Polisen i Västmanland i ett pressmeddelande.

I anslutning till ingripandet drabbades mannen sannolikt av ett hjärtstillestånd och flyttades från psykatrin till intensivvårdsavdelningen, uppger polisen.

Igår, torsdag, fick polisen veta av Landstinget Västmanland att mannen hade avlidit. För att fastställa dödsorsaken kommer en rättsmedicinsk undersökning att göras.

Landstinget Västmanland kommer att utreda händelsen och Lex Maria-anmäla den till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ärendet är anmält till polisens avdelning för interna utredningar och förundersökningen leds av åklagare från Riksenheten för polismål, uppger Polisen i Västmanland.