Konjunkturen mattas, enligt KI

I en rapport idag från statliga Konjunkturinstitutet bekräftas bilden av att den svenska ekonomin håller på att sakta in. Konjunkturen mattas skriver KI i sin kvartalsrapport, och bekräftar det som marknaden också har sett dom senaste dagarna.

Marknaden har aldrig fel, heter det ibland, och nu kan man säga att klyschan har fog för sig.

Den senaste tidens börsnedgång har ju förklarats med att det är en allmän avmattning av börsbolagens tillväxtutsikter, trots att flera bolag redovisat rekordresultat för det första kvartalet.

Men fler bolag har i sina rapporter visat att det har skett en avmattning av efterfrågan på flera viktiga marknader, och snabbt som ögat har marknaden korrigerat börskurserna, ibland på ett för bolagen ganska brutalt sätt.

Konjunkturinstitutets barometer för det första kvartalet som kommer mitt i rapportfloden bekräftar att marknaden har dragit rätt slutsatser. Industrikonjunkturen har mattats betydligt under första kvartalet.

I de privata tjänstenäringarna har efterfrågetillväxten däremot varit god. Sysselsättningen har ökat och orderläget och lönsamheten har förbättrats.

Uppåt verkar det dock i den delen av svensk ekonomi som drivs av den privata konsumtionen. Detaljhandeln ökade med hela 8 procent i mars enligt siffror från Statistiska Centralbyrån och Handels Utredningsinstitut. En påtaglig påskeffekt ingår dock i marssiffran.

Och det kan ha varit en kortvarig köpfest för hushållens syn på ekonomin är betydligt dystrare nu enligt Konjunkturinstitutet.

På börsen verkar nedgången i alla fall tillfälligt ha stannat av idag.

Dagens rapport från brittisk-svenska läkemedelskoncernen AstraZeneca drog upp börsindex. Vinsten blev 1,5 miljarder dollar första kvartalet och det var 400 miljoner dollar bättre än samma period 2004, och bättre än marknadens förväntningar.

Försäljningen av flera av dom viktigaste läkemedlen ökade rejält, upp 11 procent för magsårsmedlet Nexium, upp hela 39 procent för Seroquel, och upp även för kolesterolsänkaren Crestor.

Även industrikoncernen ABB och byggkoncernen Skanska överträffade marknadens förväntningar. I går hjälpte det inte, men idag har goda kvartalsresultat inte lett till sänkta aktiekurser, i alla fall inte vid lunchtid.

Tommy Fredriksson