Myt och sanning om brott och straff

I veckans program gräver vi i statistiken för att reda ut vad som är sanning och vad som är myt om den svenska brottsligheten, och så inleder vi en ny serie där vi utser de bästa svenska visorna.

Vad är egentligen myt och vad är sanning om brottsligheten i Sverige? Det talas ju alltmer om den ökande brottsligheten och om alla hårdare tag vi måste ta för att skydda oss mot illgärningsmännen som bara blir fler och fler. Men så är det ju inte - brottskurvan ligger egendomligt rak genom åren. Även mordsiffran är densamma sedan decennier tillbaka, och ändå har antalet livstidsdömda ökat med många hundra procent. Jan Andersson, generaldirektör på BRÅ, och Martin Borgeke, hovrättslagman vid hovrätten över Skåne och Blekinge, hjälper oss att reda ut begreppen.

Dessutom inleder vi en ny serie. Under fem veckor ska vi utse de fem bästa svenska visorna med hjälp av Holger Larsen, professor i musikvetenskap vid Stockholms universitet och Per-Erik Brolinsson, docent vid samma institution. De kom i vintras ut med boken ”Visor till nöjets estrader. Den populära svenska visan”, och på femte plats över de bästa svenska visorna har de valt Nils Ferlins och Lillebror Söderlunds ”En valsmelodi” från 1930, framförd av Sven Bertil Taube.