
Kirurger lär sig operera i simulator
Kirurger som lär sig operera i en simulator begår färre misstag och operationerna går också snabbare. Det visar försök gjorda på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Träningen i simulator kan rädda liv och minska lidandet för patienterna.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna har undersökt hur blivande kirurger kan tränas i en datorsimulerad miljö, istället för att lära sig operera på riktiga patienter. Biträdande överläkare Gunnar Ahlberg är så nöjd med resultaten att han tycker att övning i simulator borde vara obligatoriskt.
– Framför allt minskar man risken för patienterna, det är det huvudsakliga skälet. Men det är också väldigt frustrerande för en blivande kirurg som kommer in i en operationssal att navigera ett system som man inte vet hur man ska hantera. Träningseffekten i den här simulatorn är lika stor som den träning man får efter att ha undersökt sina första 60 patienter.
Mindre obehag för patienter
I tester lyckades de som tränat i simulator med betydligt fler undersökningar än en grupp som övat på patienter. Dessutom gick operationerna snabbare och orsakade mindre obehag för patienterna.
Än så länge tränar man bland annat titthålsoperationer och tarmundersökningar, men i framtiden kan de flesta sorters kirurgi övas i datorn.
– Med ett förbättrat säkerhetstänkande i operationssalen och bättre utbildade och förberedda kirurger vad det gäller tekniska färdigheter så känns det självklart att man kommer att minska risken för komplikationer och därmed kunna minska lidande och i slutändan också rädda liv, säger Gunnar Ahlberg.
Hjälp av datorskärm
Själva simulatorn består av en datorskärm och handkontroller som liknar dem man använder i verkligheten. På dataskärmen ser man en bild av patientens inre, och instrumenten.
Går man för hårt fram klagar patienten, men det går att tillföra mer bedövningsmedel eller ta hjälp av en virtuell hjälpläkare.
Efteråt visar datorn hur bra man lyckats. Det skulle krävas 20 timmars övning på riktiga patienter för att komma upp i den nivån.
Värre går det när Ekots kirurg försöker sy stygn på ett virtuellt organ. Men efter många misslyckade försök sitter stygnen där de ska, utan blodförlust.
Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se