Dåligt mörkerseende beror ofta på brytningsfel

6:21 min

Varannan glasögonbärare har astigmatism, dvs brytningsfel. Och har man brytningsfel så har man också sämre mörkerseende. Något som många inte vet om, enligt Stefan Wilhelmsson som är optiker i Karlstad.

För den som upplever att den har dåligt mörkerseende så är det inte kul att köra bil morgon eller kvällstid just nu. Det som många inte vet att det dåliga mörkerseende kan bero på att du har brytningsfel i ögat.

– De som ser sämre i mörker är oftast helt oanade om att det går att lösa om de har ett brytningsfel. Man tror att man ser dåligt i mörker och det ska man väl göra säger optikern Stefan Wilhelmsson.

Brytningsfel betyder att hornhinnar inte är sfärisk eller regelbunden, den är ojämn, mer som en amerikansk fotboll istället än en vanlig fotboll. Ljuset bryts i två olika lägen med en enkel förklaring kan man säga att det blir som en liten typ av närsynthet men bara i ett visst läge.

Men nu är det ju också så att vi åldras och med åldern så kommer också en sämre syn och ett sämre mörkerseende. Frågan är om det dåliga mörkerseendet handlar om brytningsfel eller ålder?

– Det är alltid svårt att veta om det är brytningsfel eller om det är ett naturligt åldrande öga. Vid 40 års ålder ungefär så börjar ögat synligt mer eller mindre påverkas av mörkerseendet. Men det ser man när man gör en synundersökning berättar optikern Stefan Wilhelmsson.