Hållbar Bullerbyidyll i Djäkneboda

Köp ett antal gamla västerbottenshus och flytta dem till Djäkneboda i närheten av skolan. Det här är ett av de medborgarförslag som fullmäktige i Robertsfors ska behandla i kväll.

Idén kommer från Robertsforsbon Sven Ivar Mellberg, och han menar att det ligger i linje med kommunens målsättning om ökad inflyttning och ett hållbart samhälle. En klunga gårdar i närheten av Djäknebodaskolan skulle bli en riktig Bullerbyidyll.
- Tänk dig... då kommer barnen springande till skolan... Det skulle ju vara så häftigt om man skulle kunna ha en enkel grusväg till ett sådant här område och så komma till en sådan här härlig byaskola, säger Sven Ivar Mellberg.

- Jag skulle ju önska att det inte skulle kosta så mycket pengar. Vi har ju ett sådan läge att Djäkneboda, eller södra änden av vår kommun, är en inflyttningsplats dit människor gärna kommer - men det finns inga hus där.

Däremot finns det öde hus på annat håll, och Sven Ivar Mellberg säger att det är där hållbarhetsaspekten kommer in. Att ta tillvara på sådant som annars inte skulle använts. Robertsfors kommun borde ta den kostnaden det innnebär, tycker han.

- Frågan är väl egentligen om vi har råd att låta bli att människor flyttar hit.

Centerpartisten och kommualrådet Lars Bäckström tycker att idén är intressant, men han tror inte att kommunen kan bekosta inköpen och flytten av husen.
- Men det kan ju vara så att det finns entreprenörer som är intresserade av det här.