"Bartleby & Co" av Enrique Vila-Matas

2:21 min

Den katalanske författaren Enrique Vila-Matas räknas som en av de största i den spanskspråkiga världen och har gett ut ett 20-tal romaner. I våras kom "Dublinesk" på svenska – en roman om en förläggare som slutade ge ut böcker. I "Bartleby & Co", som räknas som Vila-Matas genombrottsverk, är det författarna som har slutat skriva. Ulla Strängberg recenserar.

Det kan ju tyckas lite trist att läsa om en puckelryggig kontorist som, med Herman Melvilles novell som förlaga, säger "Nej, jag skulle helst slippa" till allt man ber honom om. Men Enrique Vila-Matas exposé över nej-författare i historien är egendomligt uppfriskande.

Konsten att säga nej - ja det visar sig att det finns lika mänga författare som sätt att ge upp skrivandet. Ingen fantasi, lättja, ovilja att ge efter för fåfänga som all strävan bottnar i olika symptom på det så kallade Bartleby-syndromet, som drabbar mediokra författare som aldrig lyckats bli något.

Men några av dom som gått in i den litterära tystnaden är stora namn som Rimbaud, Kafka, Gide, Musil och J.D. Salinger, som berättaren tycker se sig se på en buss i New York, Salinger som då varit tyst i 36 år. Han skulle vilja fråga honom varför han slutade skriva, men modet sviker honom, och det blir, ja ett icke-möte. 

Boken är uppbyggd som en serie fotnoter och bland de mest gripande avskeden till litteraturen är Cervantes, som efter att ha fått den sista smörjelsen yttrade: "Tiden rinner ut, hoppet svinner och allt detta till trots lever jag, ty det är min önskan att leva."

Så skriver en man som vet att han aldrig kommer att skriva igen. Eller Tolstoj som lämnade familjegodset i oktober 1910 och skrev sitt livs sista ord i sin dagbok – en mening som han inte klarade av att fullborda.

När författarna själva är ett avslutat kapitel, återstår deras verk. Eller som Susan Sontag formulerade det: "Vissa författares beslut att vara tysta behöver inte leda till att deras verk tystnar".

Vila-Matas "Bartleby & Co" är underhållande och faktiskt inspirerande. För vem vill inte säga "Nej tack, jag vill helst slippa" ibland? Dessutom är ju detta att göra ingenting, som Oscar Wilde påpekade, "det svåraste man kan föreställa sig, det svåraste och mest intellektuella".