Så gör du svensk jul

0:42 min

Att göra en manual till det svenska julfirandet är en svår nöt att knäcka. Men för de som, precis som Halil Radogoshi, efterlyser en sammanställning av hur man firar en riktig svensk jul så gör vi ett försök...

Med hjälp av P4 Kristianstads lyssnare, publiknätverk samt etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet så har vi gjort en Guide till den svenska julen:

Vi börjar med JULAFTON i korthet:

I en del familjer följer man den amerikanska traditionen att ge barnen den första julklappen i en strumpa redan på morgonen. I andra hem öppnas sista luckan i barnens paketkalender, en del barn får jultidningar och andra en första "sysselsättningspresent". Men den riktiga paketutdelningen väntar till senare.

Under förmiddagen julpysslar man, och om man ska hålla julfirandet hemma hos sig själv så handlar det mycket om att laga mat och förbereda bjudningen. Julafton handlar för många om att försöka samla familjen, vilket inte alltid är så lätt när den moderna familjebildningen finns många konstellationer, bonusbarn och nya familjer att ta hänsyn till.

Klockan 15 på julafton är för många svenskar helig. Nästan alla vet att det då börjar ett program på tv, SVT1, som heter Kalle Anka firar jul. Detta är en samling gamla (och några lite nyare) tecknade disneyserier som sänds varje år vid samma tidpunkt. Familjer samlas år efter år framför tv:n vid detta klockslag och det har många år varit årets mest sedda tv-program i Sverige.

Efter Kalle Anka kan man själv välja i vilken ordning man gör följande: äter julmat, samlas vid granen och delar ut julklappar, äter julgodis, dricker glögg och äter pepparkakor. En del vill gärna se Karl-Bertil Jonsson framåt kvällen (en annan tecknad film på tv som handlar om att dela med sig i juletid) och många väljer att avsluta kvällen framför en bra julfilm. I många familjer spelar man också sällskapsspel, äter nötter och julgodis samt gröt under kvällen. Och en del går till kyrkan på Midnattsmässa vid 23-tiden.

ETT ABC till några julföreteelser

Advent - till den första advent städar man hela huset och putsar fönstren. Elekriska adventsljusstakar och stjärnor sätts upp i fönstren och många upplever det som viktigt att dessa INTE tänds förrän på morgonen den 1 advent. Den 1 advent tänder man också första ljuset av fyra i en speciell adventsljusstake med levande ljus.

Bytesrätt. Finns på nästan allt du handlar från slutet av november till och med mitten av januari. Direkt efter julaftonsnatt så öppnar butikerna för att byta julklappar och fynda på mellandagsrean.

Clementiner - Ett måste. Enough said.

Dadlar - Ska finnas där, fast ingen äter av dem.

Film - Kvällarna ska fyllas med julfilmer som underhåller och skänker glädje och spänning. Behöver inte vara en julgranskula i varje film för att den ska vara given under julen, exempelvis Goonies - Dödskallegänget är en perfekt julfilm. Andra givna bubblare är Gremlins och naturligtvis "Ett päron till farsa firar jul".

Glögg. Dricks uppvärmd med russin och nötter i. Vanligen varje söndag i advent, på julafton till Kalle Anka eller utomhus på julmarknader och julskyltning (eller närhelst man fryser under december månad). Känns ofta ganska fadd i början av januari.

Gröt. Vi äter risgrynsgröt eller ris a´la Malta (dvs med grädde i och ev clementinklyftor) och saftsås. Detta gör vi på julafton då vi också ställer ut lite gröt till Tomten (som sannolikt katten äter upp).

Julgran. inhandlas någon gång i december, tas in i huset, ställs i en fot med vatten (och en sockerbit för att den ska hålla längre) och kläs sedan med julkulor, belysning och valfritt pynt. Ofta i rött i kombination med silver eller guld, men andra färger funkar också.

Julklappar. Ger man till nära och kära. De slås in i julpapper och snören och läggs under granen. Sen delas de ut under julafton, ofta under eftermiddagen vid granen

Paketlekar. Ersätter klassisk julklappsutdelning i en del familjer. Då bestämmer man ofta ett (mindre) belopp som paketen får kosta. Alla köper med sig ett eller två sen lottar man ut/eller spelar tärning om vem som får vilka paket.

Julafton, Se ovan.

Julmust. Alkoholfri läskliknande dryck som påminner mycket om påskmust och dricks under december, framför allt till julmat.

Julmusiken. Christer Sjögren, Peter Jöback, Tommy Körberg, Agnetha och Linda Fältskog, Carola, Sofia Källgren, Triad och Adolphson & Falk. Våra hjältar.

Julskinkan. Den tar man en eller två under tiden till julen. Färdkost liksom. Börjar i slutet av november för att komma i stämning. Riktigt god julskinka som är ordentligt griljerad funkar ALLTID. Naturligtvis behåller man en tunn fettkappa på skinkan, och för att få korrekt smak är det skånsk senap och ägg man smetar på, och en blandning av ströbröd, Colemans senapspulver och strösocker ovanpå. You heard me, double the mustard dammit!

Julstämningen. A och O. något man måste arbeta på hela december. Det är en fin balansgång. Lägger du ner för mycket energi blir det ett stressmoment och du kommer längre från julstämningen. Boostas enklast genom förslagsvis prickig korv-macka och varm choklad framför Toffelhjältarna som nu finns på Öppet Arkiv på SVT's hemsida, och att man har en spellista med de givna klassikerna inför jul; Juligen med Just D, Happy X-Mas (War is over) med John Lennon och Do they know its christmas med Band Aid.

Julvärd.När Sveriges Television utser julvärd så måste man vara med och tycka och tänka. Det är väldigt osvenskt att tycka att någon är bättre än Arne Weise, och man ska helst sucka och stöna lite över hur de kunde göra valet av julvärd de gjorde, men när julfriden infinner sig och man ser värden tända det där ljuset, då spelar det väldigt liten roll, för då är julen här!

Kalle Anka. Klockan tre är det dags att sätta på tv:n, SVT1 och Kalle Anka. Då visas samma tecknade serier som exakt samma tid förra året, och året innan dess och så vidare. Vi tittar på dessa för att det är tradition och trots att många av oss inte är intresserade längre så var Kalle Anka på julafton fortfarande årets fjärde mest sedda tv-program i Sverige med över 3,6 miljoner svenska tittare (MMS).

Karl-Bertil Jonsson. Svensk tecknad julfilm från 1975 som bygger på Tage Danielssons berättelse. Handlar om 14-årige Karl-Bertil, som är en stor beundrare av Robin Hood, och som tar på sig sin fars något för stora tomtekläder och delar ut rika människors julklappar i slumkvarteren

Mat. Julbordet är för många julens stora arena. Smaker av sött och salt i en fin harmonibuffé. Det blir ofta mycket salt mat på julbordet, och ett bra kort är att ha omelett på julbordet som dämpar mycket av just det salta. Givna klassiker: Julskinka (givetvis), köttbullar, prinskorv, juledamer, sill, kallrökt lax med hovmästarsås och ägghalvor. Vi äter fisk med egenmald senap.

Mellandagarna. En dag då många är ledig och vilar efter en hektisk december och jul. Andra ger sig ut och handlar på någon av MÅNGA mellandagsreor.

Midnattmässa, i en del familjer är det tradition att gå på och börjar vid 23-tiden på julafton i många svenska kyrkor.

Nötter. Under hela julaftonskvällen knäcks det olika sorters nötter och äts choklad, knäck, fikon och ofta också någon chokladkartong. Julnötter - Valnötter och hasselnötter. Allt annat är hipster. Försök inte ens.

Pynt och pepparkakshus. Det börjar vid första advent med stjärnor och ljusstakar. Sen pyntas det allt mer fram till jul, med tomtar, belysning och pepparkakshus. Allt pynt plockas traditionsenligt bort Tjugondag Knut, dvs den 13 januari (20 dagar efter jul). Då är det också många som äter upp sina pepparkakshus, trots att de stått framme ett tag.

Skumtomtar. Godis nummer 1. Fyller inte magen så kompakt efter den goda julmaten. Flera bra orsaker till att just skumtomtarna passar så bra på julen.

Tomten. I många familjer går någon ut under eftermiddagen/kvällen för att köpa tidningen och kommer tillbaka förklädd som en gammal man med skägg och mustasch. Helt rödklädd med luva på huvudet och en säck med presenter. Han ska alltid säga: ho ho ho finns här några snälla barn. Julklapparna delas ut och sen är det mer mat.

Uppesittarkväll. Kvällen före julafton kallas för lillejulafton och då har tv- och radio uppesittarkvällar då man ofta hjälper till med julrim till julklapparna och underhåller medan publiken pysslar hemma.

Ålen. Är utrotningshotad, men finns gärna med på äkta skånska julbord.

Öl. Många dricker speciell julöl till maten.