Sverigedemokraterna vill vara med i riksdagens pensionsgrupp

1:58 min

Sverigedemokraterna vill ha en plats i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp. Det säger i dag Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, som är kritisk till att SD är utestängt när viktiga pensionsbeslut ska fattas.

– Jag tycker att det är olyckligt. Vi ställer oss bakom de övergripande principerna i pensionsöverenskommelsen, och som tredje största parti, förmodligen på väg att växa, vore det lämpligt att vi satt med där också. Det är viktigt att den här frågan har brett parlamentariskt stöd, säger Oscar Sjöstedt (SD).

I mer än 20 år har Socialdemokraterna och de borgerliga partierna samarbetat om pensionssystemet. I den blocköverskridande pensionsgruppen gör de gemensamt upp om reglerna för svenskarnas pensioner. 

Men i höstas bröt gruppens arbete samman, sedan Socialdemokraterna mot Alliansens vilja bjudit in sin regeringspartner Miljöpartiet. De borgerliga tycker inte att MP platsar i gruppen. Och just nu verkar läget vara låst i den frågan.

Samtidigt knackar ännu ett riksdagsparti på dörren. 

Problemet är ju så klart att vi är tredje största parti, som isoleras från de här frågorna. Pensionsfrågorna är ju av naturliga skäl frågor som måste analyseras långsiktigt, inte från mandatperiod till mandatperiod. Och ska man ha långsiktighet, så måste man också ha en bred parlamentarisk uppgörelse. Om man då exkluderar det tredje största partiet, då har man gått miste om den här breda parlamentariska uppgörelsen, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Vad tror du möjligheterna är att ni får komma med?

– Dessvärre måste jag bedöma dem som små. Och det finns ingen vettig förklaring till det. Men det finns uppenbarligen en viss aversion mot vårt parti bland de andra två blocken. Men jag hoppas att de kan se att vi har något att bidra med där.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har mycket svårt att tänka sig att låta Sverigedemokraterna ingå i pensionsgruppen. Ett skäl är partiets invandringspolitik, säger hon.

– Där det ju naturligtvis är väldigt viktigt att man har en syn som innebär att invandringen faktiskt stärker Sverige. Och att dessutom vi kommer att behöva de här händerna på svensk arbetsmarknad, och det kommer också att vara en viktig del av grunderna för svenska pensioner i framtiden.