Vaggeryd

Nu får Alice mamma komma till ett boende

3:19 min

I dag fick Alice Åström och hennes familj i Vaggeryd ett efterlängtat besked.

Alice Åströms mamma Hanne har till slut blivit beviljad plats på särskilt boende. Beslutet kom i dag och var en stor lättnad för familjen. 

Före detta riksdagspolitikern och vänsterpartisten Alice Åström medverkade i P4 Jönköping i slutet av november. Hon berättade då hur hon haft sin sjuka mamma Hanne boende hos sig och vårdat henne i nästan 30 år. Under tiden har modern blivit sämre och situationen allt svårare för Alice och hennes make. Ändå har Vaggeryds kommun bedömt att mamman är tillräckligt frisk för att slippa leva på institution.

Alice Åström har till och med sagt upp sig från jobbet för att kunna ta hand om mamman. Men i dag vände det, när kommunen ringde.
– Dom talade om att mamma får en plats på ett särskilt boende, dom har inte kunnat säga när eller var, men det betyder mindre nu när man vet att det är en lösning i sikte.

Vad är det som fått kommunen att ändra sig tror du?
– Svårt att spekulera men jag känner att vi fått mycket stöd i samhället, många har varit upprörda och radioprogrammen som varit, inslagen ni gjort och även JP har haft det, svårt att veta vad som påverkar, men dom har ju inte kunnat fatta några beslut i tystnad i alla fall, om det har påverkat det vet jag inte, men vi har varit oerhört tacksamma över allt stöd.

Tror du det haft betydelse att du gick ut i media?
– Ja, tyvärr tror jag att det är så, jag tror det har en betydelse att man går ut offentligt och talar om att så här ser det ut.

Även om Alice Åström nu är glad för sin mammas skull så har hon samtidigt under senaste tiden fått höra berättelser från personer i liknande situationer.
– Det kommer finnas fler att slåss för och det är vad jag kommer syssla med.

Hur känns det nu för dig, maken och din mamma?
–Nästan lite overkligt som att "blev det verkligen ett ja nu", men det kommer säkert sjunka in och det är en jättestor lättnad.