Ny atlas visar var koldioxid kan lagras i Norden

1:29 min

Just nu pågår en kartläggning av var det skulle vara möjligt att lagra koldioxid under mark i Norden. Under året ska en atlas med tänkbara lagringsplatser finnas färdig.

–Vi letar efter sandsten som har små hål i sig som vi skulle kunna fylla med koldioxid. Ungefär som en tvättsvamp, berättar Karen Lyng Anthonsen som arbetar på Danmarks geologiska undersökning.

Hon sammanställer data till en atlas om var det går att lagra koldioxid i Sverige, Danmark, Norge och på Island. Förutom att sandstenen ska ha små hål i sig vill geologerna att den ska vara täckt av annan sten som kan hålla koldioxiden på plats när den pumpats in.

Enligt vissa forskare behövs koldioxidlagring för att minska våra utsläpp så mycket som behövs för att nå klimatmålen. Och i Norden finns stor potential.

– Sverige har en potential att lagra 15 gigaton. Det motsvarar ungefär sju år av Europas utsläpp så det är riktigt mycket, säger Karen Lyng Anthonsen

Hur koldioxid bäst fångas upp från utsläpp och transporteras till lagring är en annan fråga som det också forskas kring.

Tanken med kartläggningen är att kunna berätta för industrin och politiker som överväger att satsa på koldioxidlagring om vilken potential som finns. Projektet drivs av ett nätverk av universitet och företag.