Försvarsministern: Militärflyget söder om Malmö var ryskt

2:57 min

Det var ett ryskt militärflygplan som, osynligt för flygledningen på Kastrup, flög söder om Malmö i går, bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist för Ekot. Vid händelsen tvingades ett passagerarflygplan, på väg från Kastrup, byta kurs för att undvika kollision.

– Det handlar om ett ryskt signalspaningsplan. Vi har identifierat det via svenska jaktpiloter. Det råder inget tvivel om vad det var för typ av statsluftfartyg, säger Hultqvist.

Han förklarar att det ryska militärplanet flugit med avstängd transponder, den teknik som gör att flygplanen håller sig synliga för andra.

– Det är allvarligt. Det är olämpligt. Det är direkt farligt, dundrar Peter Hultqvist till Ekot.

Det var vid lunchtid under fredagen som ett utländskt militärflygplan, helt osynligt för flygledningen på Kastrup, flög förbi söder om Malmö. 

Svenska och danska militärflyg befann sig i området vid händelsen, och när det utländska militärflyget upptäcktes skickades en direkt order till Kastrup att meddela passagerarflyget att byta kurs, rapporterade Dagens Nyheter under lördagen. 

Försvarsminister Peter Hultqvist konstaterar nu återigen att ett ryskt militärflygplan agerat olämpligt i närheten av Sverige. Men han menar ändå att det finns positiva besked som händelsen för med sig.

– Vi har via vår luftbevakning kontroll i sammanhanget. Här gjorde man ett ingripande från Flygvapnets personal för att direkt undvika en kollision. Det tycker jag att man ska ha beröm för, säger Hultqvist till Ekot.