ETER TORSDAG 28 APRIL

600 skadas varje vecka
Varje vecka är det flera hundra personer runt om i Sverige som skadas på sina arbeten. Idag är det minnesdag för att hedra alla som omkommit i arbetsplatsolyckor runt om i Europa. Det är arbetarrörelsen i hela Europa som ligger bakom den här dagen. Stefan Eriksson, arbetsmiljömbudsman från handelsanställdas förbund berättar hur vanligt det är med olyckor inom arbetet.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Movietourism
Att vara inspelningsplats för filmer kan vara en ny sorts affärsidé och Gotland har kommit en bra bit på väg och nu ska det här utvecklas ännu mer. Moivietourism kallas det och Anna-Karin Sandström från Film på Gotland berättar mer om idén.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Gäss skapar problem
De fridlysta vitkindade gässen börjar bli ett allt större problem för lantbrukare på östra Gotland. Gässen kommer hit och rastar nu under våren, och äter upp sig av grödor på åkrar nära stranden innan de drar vidare till ryska arktis i slutet på maj. De drabbade bönderna får därför tillstånd av länsstyrelsen att skjuta några fåglar, i ett försök att skrämma bort de hungriga gässen. Bengt Björkqvist är en av dem, och vi träffade honom på hans åker i Lau.

Reporter erik.larsson@sr.se
Hör också vad Tomas Johansson på länsstyrelsen säger angående gässen.

Reporter erik.larsson@sr.se


Fiskebod eller inte
Diskussioner om strandskyddsbestämmelserna pågår ständigt här på Gotland. För att få bygga inom strandskyddat område krävs dispens, och beviljar inte länsstyrelsen den, återstår bara att överklaga till miljödomstolen. Det har Agneta och Conny Hörnsten i När gjort, eftersom de vill bygga en bod vid Trådstrands fiskeläge i När. Under torsdagen fick fiskeläget besök av Miljödomstolen.

Reporter malin.appelqvist@sr.se


Färre poliser i sommar
När socialtjänstens ungdomsgrupp utvärderade sommaren 2003 var det dystert. Det hade varit stökigt, bråkigt och många ungdomar hade druckit alltför mycket. Året efter, 2004, var det en helt annan bild, mindre fylla och polisen på Gotland var nöjd med ordningen. Under torsdagen träffades polisen och kommunen för att för första gången berätta för varann hur de ser på den kommande sommaren 2005 och hur planeringen kan tänkas bli. Här hör ni närpolischefen Mats Holst och kommunalrådet Björn Jansson.

Reporter mika.koskelainen@sr.se