Kan vara olagligt att donera sperma privat

1:32 min

Att donera sperma privat, utanför våra vårdinrättningar, kan vara olagligt om det görs vanemässigt eller för att tjäna pengar. Det gäller även de sajter på nätet som förmedlar sådana här kontakter, menar Anna Singer, som är professor i civilrätt vid Uppsala Universitet.

--Om man tillhandahåller det, om man alltså har en hemsida där det kontinuerligt förmedlas givare så skulle jag kunna tänka mig att man skulle kunna fällas till ansvar.

Kaliber startar konton på tre olika svenska forum för spermadonation på nätet. Vi skriver att vi är en 30+ kvinna som letar efter en spermadonator. På mindre än 48 timmar har 20 män hört av sig.

Hej! Jag hjälper dig gärna på det sätt du önskar. Är en ovanligt fertil kille.
Är fullt frisk och har inga krav på delaktighet el vårdnad el dyl. När ungefär tänker du att det kan vara aktuellt?
Har friskhetsintyg och mycket tjock sperma som är en stor fördel.
Jag är resbar och kan träffa dig vid en tågstation för att överlämna donation.

Enligt lagen om genetisk integritet kan den som vanemässigt eller i vinstsyfte donerar sperma dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Vad vanemässigt betyder har däremot aldrig prövats av domstol. Men har man som en av donatorerna vi kommer i kontakt med, gjort detta en tjugo gånger då börjar man nog närma sig gränsen, tror juristprofessor Anna Singer.

– Att det här inte når åklagare beror väl också på att det finns väldigt få som är intresserade av att anmäla det här. Därför att de som får barn de vill ju ha barn, och givarna har ju förstås inget intresse av att en åklagare får ögonen på den här verksamheten.

En av de populäraste sajterna för spermadonation är villhabarn.se. Erik Gunnarsson som är ansvarig för sajten stänger ner alla forum i samband med Kalibers granskning men säger samtidigt att de enligt sina jurister inte brutit mot lagen.

– Jag känner ju en oro över att någon ska råka illa ut eller träffa någon som inte är snäll, och även om vi tillhandahåller en plattform och så, så känns det liksom, jag vill inte stå för en sån verksamhet.

Hör mera på Kalibers sida