Svenska flygvapnet: Var mindre än nio kilometer mellan planen

0:52 min

De ryska militärplanet var mindre än nio kilometer från passagerarplanet utanför Kastrup i fredags. Det säger svenske flygvapenchefen Micael Bydén som helt tillbakavisar Rysslands uttalande att de var 70 kilometer från planets rutt. Han riktar samtidigt kritik mot att det ryska planet flög utan påslagen varningssändare, så kallad transponder.

– Man ska ha fem nautiska mil som då är ungefär nio kilometer mellan flygplanen. Här är vi väl under de minima. Huruvida han hävdar det är tillräckligt eller inte, för oss är det inte det. Det här är en alldeles för nära situation för att det ska vara okej, säger Micael Bydén.

Tidigare i dag publicerade den ryske nyhetsbyrån Itar-Tass en kommentar från den ryske generalmajoren Igor Konashenkov. Han avfärdar uppgifterna om att det ryska signalspaningsplanet ska ha utgjort någon kollissionsrisk för passagerarplanet som var på väg från Kastrup till Polen.

Enligt generalmajoren var det ryska planet aldrig närmare planets rutt än 70 kilometer. Det är dock oklart om han syftar på den planerade rutten eller där passagerarplanet faktiskt befann sig sedan det omdirigerats.

Men enligt den svenske flygvapenchefen Micael Bydén stämmer det här inte.

Jag kan inte, och ska inte, ge några exakta siffror. Men väl under de här nio har man vid passageavståndet. Redan där faller kommentaren att det inte skulle finnas någon risk eller att det skulle vara okej. Jag vänder mig mot det och det uttalandet får stå för honom.

Det ryska militärplanet flög utan påslagen varningssändare, vilket innebär planet blir osynligt för det civila flyget. Den ryske generalmajoren ursäktar det här med Nato gör samma sak i Österjöområdet och i synnerhet längs med ryska gränsen. Det här resonemanget håller inte, menar Micael Bydén.

– Vi ser inte den här typen av uppträdanden utav några andra i det här området eller andra områden där det är mycket flygtrafik. Men man ska komma ihåg att man begår inget regelbrott när man gör det här, men det är olämpligt och riskfyllt att göra det när man kommer nära högtrafikerade områden.

Konashenkov passar också på att säga att Natos flygningar längs med ryska gränsen har mer än tredubblats de senaste månaderna. Att den militära aktiviteten både från Nato och Ryssland har ökat kraftigt bekräftas av Micael Bydén. Det har lett till att också det svenska flygvapnet har ökat sina insatser. 

– Vi har ökat med femtio procent jämfört med för två år sen. Det är en tydlig ambitionsökning och det finns skäl till det. Det är ju den händelseutveckling vi ser.

Svenska försvaret fick ju skarp kritik när ryska stridsflygplan kunde öva utanför Gotland på långfredagen förra året utan att svenska Gripenplan skickades upp. Det skulle knappast kunna hända i dag med den ökade beredskap som råder, säger flygvapenchefen.

– Sannolikheten för att vi skulle missa det i dag, den är väldigt liten, säger Micael Bydén, chef för svenska flygvapnet.