Nazist filmar när han trakasserar romer

1:27 min

I en sluten grupp på Facebook hotas och trakasseras romer som tigger i Sverige. I gruppen läggs filmer upp där tiggare i Göteborg skräms iväg. Det avslöjar P3-programmet Verkligheten.

Hör mer i Verkligheten i P3 klockan 18.

– Romani? You understand? Fuck you, fuck off! Go away, så sägs det i en av filmerna där en tiggare skräms iväg.

"Tillsammans ska vi få bort dem. Rensa gatorna," skriver han som filmar när han lägger upp filmen i gruppen där han i ytterligare sju fall kör iväg dem som tigger i Göteborg.

– Det var det jävligaste. Det är fruktansvärt obehagligt, säger Ulrika Falk på Göteborgs räddningsmission som hjälper romska migranter från Rumänien när hon får se filmerna.

– Man ser ju också hur rädd han blir den killen. Osäker på situationen. Han har ingen hjälp att hämta. Det är obehagligt att se, säger hon.

Runt 3000 svenskar är medlemmar i gruppen men polisen menar att agerandet är brottsligt.

– Det är ju uppenbart att han inte har rätt att be nån annan medborgare som har rätt att vara i Sverige att flytta på sig, säger polisinspektör Göran Stanton som är utredare på polisens hatbrottsgrupp.

Mannen som filmar, fotar och kör iväg romska tiggare är tidigare dömd för flera våldsbrott och har suttit i fängelse. Han har ingått i en våldsam nazistisk grupp i Göteborg. Nu är han administratör i den slutna facebookgruppen som heter "nej till tiggare i Sverige".

I gruppen skriver flera medlemmar att de spottar på dem som tigger, att de askar sina cigaretter på dem.

– Det är faktiskt tillåtet att lägga en snorloska på dem när man passerar, smutsiga äckliga parasiter, skriver en medlem i gruppen.

Men enligt polisen är det inte alls tillåtet.

– Det är ofredande att spotta på någon, och att kalla romer för kackerlackor och smuts i samband med misstänkta brott som misshandel och olaga hot kan ge straffskärpning eftersom brottet då kan ses som ett hatbrott, säger polisinspektör Göran Stanton.