Imamer ser en ökning av oroliga samtal om jihadresor

Nu slår flera imamer i Stockholm och Göteborg larm om att de kontaktas av allt fler oroliga anhöriga och vänner som ber dem stoppa folk från att åka och strida för IS i Syrien och Irak. Nu vädjar de om stöd från samhället.

Sheikh Abdirahman är imam i en moské i Göteborg. Han är sufier och står långt ifrån IS syn på religion och politik. Han berättar att han får samtal av personer som vill att han ska stoppa någon från att åka:

– Bekanta till ungdomar som vill åka ner och strida för IS brukar säga: kan du göra någonting åt det här, det är min vän som vill åka dit, berättar han.

Sheikh Abdirahman får ofta förfrågningar om att hjälpa till att stoppa någon som planerar att åka ner, säger han. Samma sak gäller andra imamer i Göteborg och Stockholm.

Mahmud Halfi på Stockholmsmoskén pratar om att det är kaos, folk hör av sig hela tiden på telefon och vid bönestunderna och på senaste tiden har det varit många tjejer, säger han. Det förmedlar en bild av att det blir mer och mer sådana här samtal.

Idag är det 110 svenskar som Säpo med säkerhet vet rest för att ansluta sig med Islamiska staten och andra jihadistgrupper i Syrien. Dessutom är det ytterligare 150-200 som Säpo misstänker anslutit sig men man menar också att mörkertalet är stort.

Sheikh Abdirahman blir frustrerad över samtalen för han känner att han har små möjligheter att göra något. Men en gång kändes det som han lyckades nå fram, berättar han.

– En dag när jag var på min arbetsplats ringde en pappa mig, han grät. Det var hans son som skulle åka till Syrien och kämpa för IS. Familjen hade inte kunskaperna att övertyga honom om att inte göra som han ville, att åka dit och dö, säger Sheikh Abdirahman. Efter många timmars argumenterande fick han killen att ändra sig. Men det är många andra som åker ner och dör, inte minst från Göteborg.

Säpo har uppgifter på att det är minst 20-30 personer ifrån Sverige som som har stupat i striderna i Syrien och Irak. En av dem är Ali al-Hassans son Mohammed som dog för snart två år sedan i striderna i Syrien. Sedan dess har han och familjen levt med sorgen.

– Vi ser honom runt omkring oss hela tiden. Jag drömmer om honom hela tiden. Senaste gången var för två nätter sedan. Ibland när jag går på gatan så ser jag någon som liknar honom, då tror jag att det är han.

Mohammed var bland de första från Sverige som åkte för att strida i Syrien.

Imamen Sheikh Abdirahman menar att det här ett problem som växer framförallt i socioekonomiskt utsatta områden. Nu vill han att samhället kliver in, de ideella krafterna räcker inte.

– Merparten av dessa ungdomar kommer från de här socioekonomiskt segregerade förorterna. För att kunna påverka behöver vi också samarbeta med samhället, säger han.