Avgångskrav mot Björn Söder

Judar och samer är inte svenskar, anser Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i en intervju i Dagens Nyheter. Nu möts han av hård kritik och krav på att han lämnar uppdraget som talman.

I en intervju i Dagens Nyheter resonerar Björn Söder om vem som är svensk - och nämner judar och samer som exempel på grupper som visserligen kan vara svenska medborgare, men enligt hans uppfattning inte är svenskar om de inte "assimileras".

Folkpartisten Roger Haddad, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson, reagerar starkt mot Björn Söders uttalanden.

- Han angriper två av våra fem nationella minoriteter som har hundratals år av närvaro i Sverige. Det visar att han inte har läst på tillräckligt om vår egen historia, säger han.

Björn Söder är också som vice talman en av riksdagens främsta företrädare. Hans uttalanden gör honom olämplig att fortsätta i den rollen, anser Roger Haddad.

- Jag hoppas att hans partiledning tar avstånd från det här och att han ber om ursäkt.

Även Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, riktar hård kritik mot uttalandena:

- Jag är jude och född i Sverige. Jag är svensk lika mycket som Björn Söder, säger

Att gå i synagogan, om man vill göra det, är ett hundra procent svenskt liv, framhåller Silberstein och beskriver Björn Söders resonemang som "ett tankegods som är djupt olustigt och problematiskt".

- Det är ett vi och dom-tänkande som jag tycker är så betecknande för det partiet.

- Det här stryker antisemiterna medhårs. Vi ska komma ihåg att Sverigedemokraterna kommer från nazistiska organisationer. De har samma mörka källa där man betydligt mer oförblommerat var öppet antisemitiska. Nu försöker man frisera det här, men så kommer Björn Söder i Dagens Nyheter och säger väldigt tydligt vad han egentligen tycker, säger Silberstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio