Cecilia Wikström (FP): "Kulturen lever farligt i Sverige"

1:34 min

Större delen av kulturtidskrifternas statliga stöd ska dras in, enligt Alliansens kulturbudget. Det får folkpartisten Cecilia Wikström att rasa.

Fredagen före lucia gick kulturutskottet igenom Alliansens kulturbudget, som ska gälla från och med den 1 januari. Budgeten innebär bland annat att det statliga stödet till kulturtidskrifter ska minska med 75 procent – det vill säga 15 miljoner kronor.

Förslaget hotar att leda till "massdöd bland Sveriges kulturtidskrifter", menar kritiker som har startat ett snabbt växande upprop på Facebook. I dag har 13 tidskriftsredaktörer skrivit i DN att ett ovärderligt kulturellt kapital riskerar att rivas ner över en natt, och att Alliansen vill begränsa det offentliga samtalet.

Nu höjer även en folkpartist rösten mot Alliansens kulturpolitik. Cecilia Wikström, numera EU-parlamentariker, har tidigare varit kulturpolitisk talesperson för Folkpartiet.

– Det här förslaget måste vara författat av personer som inte har en aning om vad kulturtidskrifternas betydelse är och vad de åstadkommer i den sammantagna kultursfären. Det är så väldigt lite pengar man sparar på ett område som gör väldigt stor skillnad, säger Wikström (FP).

Cecilia Wikström ser det här som ett bevis på att kulturen skjuts åt sidan i svensk politik, oavsett vilken sida av blocken som styr:

– Jag blev oerhört provocerad av S-regeringens förslag på att spara pengar på Medelhavsinstituten. Det visar ju på samma okunskap. Nu är det Alliansbudgeten som sparar pengar på kulturtidskrifter. Det visar att kulturen lever farligt i Sverige, säger Cecilia Wikström, och fortsätter:

– Det spelar snart ingen roll vilken regering som har ansvar. Kulturen lever på undantag och Sverige är ett land som behandlar kulturen som något som katten har dragit in, och inte som den fantastiska resurs för hela samhällsutvecklingen som kultur är i andra länder och i Europa.

I andra länder, som Frankrike, skulle ett liknande förslag ha rivit upp storm, menad EU-parlamentarikern.

– Jag är nu i Frankrike. Hade man gjort motsvarigheten här, så hade det varit en katastrofstämning.

Du är själv allianspolitiker, som folkpartist. Hur ser du på att förslaget kommer från en allianspolitiker?

– Jag kan inte begripa det, helt enkelt. Det är längesen jag satt i kulturutskottet och var dess vice ordförande, men en sak kan jag garantera; Hade jag varit i närheten, hade det aldrig inträffat.

Förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) gav sig också in i diskussionen under måndagen. På sin Facebook-sida skriver hon att det är "sorgligt att Alliansen inte tar vara på de framsteg vi gjorde, utan föreslår neddragning av stödet till kulturtidskrifter".