Gatuprostituerade narkomaner får hjälp

Det ska bli lättare för gatuprostituerade kvinnor med missbruksproblem i Malmö att få hjälp. Sedan ett par veckor tillbaka kan de vända sig till mottagningen Navet, där en socionom och en sjuksköterska jobbar på heltid.

- Vi har kompetenser och erfarenheter som samlat kan ge de här tjejerna förutsättning att förändra sitt liv. Och det är det de bestämt sig för när de kommer hit, säger sjuksköterskan Katarina Bergentoft som har jobbat med missbrukare i närmare 30 år.

Uppskattningsvis 80 procent av de kvinnor som idag går på gatan i Malmö är fast i tungt heroinmissbruk. Till en början tror man att ett 30-tal kvinnor kommer att söka sig till Navet, och tanken med att erbjuda sjukvård och socialtjänst under samma tak är att underlätta för den prostituerade kvinnan att hitta rätt hjälp.

- De behöver bara gå till oss istället för att knacka på många dörrar på UMAS och hos socialtjänsten, säger Katarina Bergentoft.

Navet, som är ett samarbete mellan Malmö stad och Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt, har fått fem miljoner kronor från regeringens narkotikapolitiska arbete Mobilisering mot narkotika för att drivas som ett projekt under två års tid.

Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare, hoppas mycket på satsningen i Malmö.

- Målet är att varje individ ska kunna leva ett värdigare liv, säger han.