Härifrån till allmänningen - Sverigebild i ny roman av Steve Sem-Sandberg
Den europeiska historien - om tiden före, under och efter andra världskriget. Det är det centrala temat för de tre senaste böckerna av författaren och kritikern Steve Sem-Sandberg. De rosade böckerna kom ut under åren 1996 till 2003 och hette Theres, Allt förgängligt är bara en bild och Ravensbrück.
Nu har Steve Sem-Sandberg fortsatt att riktat in sig på dåtiden men nu gäller det hemtrakterna. I den nya romanen Härifrån till allmänningen handlar det om villasamhället Venby, några mil söder om Stockholm under slutet av 60-talet.
I ett kapitel i romanen smyger vaktmästare Jäger på natten in i grannhuset, hos bankkamrer Mörks familj, (varför ska inte avslöjas här). När han ser de sovande familjemedlemmarna i sina sängar, förvånas han av den tilltro och tillit de hyser till tidens och rummets beständighet, att de sover så tryggt.
I ”Härifrån till allmänningen”, handlar det om åren 1968 och 1969, som berättas med nedslag än här än där, i okronologisk ordning, och platsen presenteras så här:
”Den som inte är förtrogen med Södra Venby finner förmodligen terräng och bebyggelse en smula förvirrande. Nedanför Mellanskogen är husen inte placerade i enkla rutnät, utan kring det stora, stenbeströdda och till stora delar igenvuxna fält som kallas Allmänningen.”
I husen bor familjer som Odelberg, Nicklason och Hägg. Pernhedens med den autistiske sonen Leonard, gymnastiklärarinnan Lena Ribbing som är gift med den försvunne Röde Rudi, och de hotfulla bröderna Mathissen som ”var här först”. Men framförallt bor familjen Harding här, där pappa Gene, bördig från Amerika, kör omkring i sin fenprydda Ford Fairlaine och omsorgsfullt inreder ett vindsrum åt sonen Chris, bara för att alldeles för sent inse att rummet inte fått något fönster.
Det finns andra författare i svensk prosa just nu, tex Ulf Eriksson och Jerker Virdborg, som också återvänt till barndomens trakter och tider, och den där speciella stämningen av trygghet och hot. Även hos Sem-Sandberg finns den här dubbelheten, det händer hemska saker – mord, död och otrohet sätter Venby i gungning, nödrop från invasionen i Prag hörs svagt i Gene Hardings kortvågsradio men den första människan på månen ger känslan av att allt är möjligt och Smed har till slut sin midsommarfest med rekordlångt långbord.
Steve-Sem Sandberg får oss att, likt vaktmästare Jäger på sitt nattliga besök i grannvillan, förundras över tiden, dess flyktighet och dess ouppklarade förhållande till verkligheten. Och i ”Härifrån till allmänningen”, som ju faktiskt parafraserar ”Härifrån till evigheten”, samlar han mycket kärleksfullt in dessa tidsflak från 60-talets sista år i Södra Venby för oss att se.
Maria Edström