Polisen registrerade tusentals misshandlade och hotade kvinnor

2:02 min

Stockholmspolisen har i tio års tid registrerat tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade och hotade. Det kan Ekot i dag avslöja. Det hemliga registret är fyllt av känsliga uppgifter och kränkande omdömen om kvinnorna.

Kvinnoregistret: Läs polisens anteckningar i registret

Ekot kan i dag avslöja att en enhet inom Stockholmspolisen, brottsoffergruppen i Södertörns polismästardistrikt, i tio år registrerat mellan 2 000 och 3 000 kvinnor som under perioden anmält att de blivit misshandlade eller hotade av en närstående.

Att registrera människor på det här sättet är olagligt, enligt Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, som har forskat på den svenska polisen.

– Det visar så tydligt att den som registrerat inte har någon som helst koll på vad som gäller, säger hon.

Databasen ligger vid sidan om polisens ordinarie anmälningssystem och består av vanliga Excelfiler. Vår granskning visar att registret är fyllt av integritetskränkande uppgifter om många av kvinnorna.

Till exempel anges kvinnornas etnicitet och vilken religion de eventuellt utövar.

Det står bland annat: "Målsägaren förståndshandikappad rom". "Hon är från Eritrea och är djupt troende". "Paret sunni- samt shiamuslimer".

Många av de registrerade kvinnorna får dessutom omdömen av poliserna. De benämns som "knepig", "krånglig" och "speciell". Utöver det antecknas flera av de våldsutsatta kvinnornas eventuella psykiatriska diagnoser.

Det står: "Kvinnan verkar ha vissa psykiska besvär enligt min uppfattning". "Målsäganden är mycket speciell, det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret."

Om 28-åriga Linn skriver polisen att hon har "borderline" och att hon är "bipolär". Det står även att hon blev utsatt för övergrepp av en pedofil som barn.

– Vem fan ger dem rätten att göra så här mot en människa? Det här är så sjukt kränkande, säger hon om polisens anteckningar.