Finsk polischef inför rätta

1:46 min

I Finland inleds idag rättegången i en stor mut- och narkotikahärva som skakat om den finska polisen. Huvudåtalad är nämligen landets ledande narkotikapolischef.

Det var i november förra året som Jari Aarnio, då chef för Helsingforspolisens narkotikarotel, greps under stor uppståndelse. Han misstänktes för bland annat mutbrott, men listan blev snabbt längre. 

Förutom att ha tagit emot tusentals euro från ett företag som polisen sedan köpt avlyssningsutrustning av, misstänktes Aarnio själv för smuggling av cannabis som han och de medmisstänkta beräknas ha tjänat miljonbelopp på.

På listan över brott som den förre polischefen misstänks för finns även medhjälp till prostitution. Dessutom ska det inblandade företaget ha kopplingar till den stora kriminella organisationen United Brotherhood.

Sedan den stora mut- och smugglingshärvan briserade inom den finska polisen för drygt ett år sedan har det blivit debatt om huruvida det uppdagade fallet är unikt. Anonyma polismän har låtit sig intervjuas om hur korruption, inte minst på narkotikaområdet, är vanligare än vad många tror.

– Vi uppnådde bra resultat, men med mycket tvivelaktiga metoder, sade en före detta anställd vid narkotikaroteln till tidningen Helsingin Sanomat.

Polismyndigheten säger sig välkomna en granskning av sin verksamhet.

– Vi tål att bli synade av utomstående. Så även vår narkotikarotel, sade Helsingforspolisens dåvarande chef Jukka Riikonen strax efter gripandet förra hösten.

Den åtalade narkotikapolischefen Jari Aarnio har suttit häktad i mer än ett år, en stor del av häktningstiden i isoleringscell. Han fortsätter liksom sina medåtalade att neka till alla brott.

Rättegången som inleds idag väntas pågå en bra bit in på det kommande året, om inte längre.