Handboll

Filippas och Ulrikas semifinaljakt går vidare i EM

4:34 min

I kväll 18.00 spelar Sveriges handbollsdamer en ytterst viktig match i handbolls-EM. 

Målvakten Filippa Idéhn, fostrad i Jönköpingsklubben Cyrus, och mittsexan Ulrika Ågren från Bankeryd jagar vidare tillsammans med övriga i landslaget.

Efter segern mot Frankrike är semifinalchansen stor, och i kväll jagar man två poäng mot Slovakien.

Sverige behöver minst tre poäng på de avslutande två matcherna i huvudrundan i handbolls-EM för att ta sig till semifinal – med andra ord en seger och en oavgjord.

– Sen finns det andra matematiska lösningar om jag förstår det rätt, som gör att det blir möjligt att gå vidare på två poäng. Men nu är det Slovakien-matchen som är viktig för oss, säger förbundskapten Thomas Sivertsson till Radiosporten.

Trots att Slovakien sågs som en slagpåse inför mästerskapet tog man sig vidare från gruppspelet efter att ha vänt i den avslutande matchen mot Serbien. 

I söndags blev det dock storförlust i huvudrundan då Nederländerna, laget Sverige spelade oavgjort mot, vann med klara 30-20. Men Thomas Sivertsson tar inget för givet.

– Slovakien är ett lag som har växt väldigt mycket det senaste halvåret. De lyckades ta sig vidare från kvalgruppen stärkta genom att spela två jämna matcher mot Frankrike. De spelade även oavgjort mot Frankrike vilket gjorde att de tog sig hit.

Slovakien tog sig till EM på Islands bekostnad, och Sveriges förbundskapten är väl medveten om lagets styrkor.

– Det är ett lag som spelar med fart. De vill trycka på sina avkast och spelar i ett högt tempo. De spelar mycket med övergångar i anfallsspelet. De har ett annorlunda spelmönster, men de är konsekventa i det de gör. 

Förbundskaptenen vet vad som gäller om svenskorna inte ska få problem i kväll.

– Det gäller att vi är snabbt tillbaka när vi ställer om till försvar. Vi måste vara beredda på det trycket för det är där som de är farliga.