Jomshof (SD): Björn Söder sade inget som var fel

2:03 min

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalande om de fem erkända svenska minoriteterna har vållat debatt.

Sverigedemokraterna kommer att upprepa sitt agerande från budgetomröstningen för två veckor sedan och fälla en ny Alliansregering om det blir en sådan efter nyvalet. Allt hänger på invandringspolitiken.

– Om vi får en regering som kommer att fortsätta öka invandringen utifrån dagens extrema nivåer, så kommer vi att göra vad vi kan för att fälla en sådan regering, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och troligtvis SD:s nye partisekreterare.

Jomshof erkänner att det är ett högt politisk spel som Sverigedemokraterna för just nu. Det kan resultera i en tillbakagång och att Sverigedemokraterna förlorar den vågmästarställning partiet har nu i riksdagen.

– Den risken är överhängande, men det är en risk vi är villiga att ta. Politik är ett vågspel och vi vill påverka svensk politik. Det här är ett sätt att försöka ta utrymme i debatten och i medierna, jag hoppas att vi lyckas, säger han.

Han har noterat den debatt som finns inom främst Moderaterna och som kan tyda på att det kommer ändringar i invandrings- och integrationspolitiken från Moderaterna. Den debatten förvånar inte Jomshof.

– Jag vet hur många moderater det finns ute i landet som delar Sverigedemokraternas uppfattning i invandringsfrågan.

Det rasar just nu en hård debatt runt Sverigedemokraternas nuvarande partisekreterare Björn Söder och hans uttalande om de fem erkända svenska minoriteterna, om den svenska nationen och stora grupper som inte känner sig som svenskar.

Björn Söder sade inget som var fel, men han var för otydlig, säger Richard Jomshof som troligen blir den som snart efterträder Söder. Att det finns erkända minoriteter är inget problem.

– Sen finns det en fallande skala däremellan. Det vill säga människor som säkert har dubbla identiteter, människor som upplever sig både som svenskar och samer till exempel. Det är på den punkten som jag i så fall tycker att Björn varit otydlig.

I budgetdebatten fällde Sverigedemokraterna regeringens budget. Det trots att den innehöll förslag om sänkt pensionärsskatt och höjd a-kassa, förslag som också SD säger sig står för.

I den valrörelse som väntar inför nyvalet så kommer Sverigedemokraterna åter att kräva sänkt skatt för pensionär och höjd a-kassa. Richard Jomshof ser inga problem med det.

– Nej, eftersom Socialdemokraternas budget var underfinansierad och deras politik är inte trovärdig. Finns det något parti som vill satsa på svenska pensionärer och skolan, till exempel, så är det Sverigedemokraterna. Det är bara att titta i vår budget så ser man att så är fallet.