Allt fler tillfälliga asylboenden i länet

1:52 min

Antalet tillfälliga asylboende har ökat kraftigt i Gävleborg de senaste åren. I januari öppnar Kilafors Herrgård sitt boende.

– Vi har inga kunder på vintrarna, så det är mycket därför vi vill driva ett asylboende för att täcka kostnader på vinter. Sen har jag haft flyktingboende här i fem år, så det känns som en bra verksamhet för oss här i Kilafors eftersom vi ligger där vi ligger, säger Per Linell som är vd på Kilafors Herrgård.

På fem år har antalet asylboendeplatser tredubblats i Gävleborg. Och i dag finns ca 3 100 platser i länet varav drygt 1 800 är tillfälliga.

Ökningen hänger samman med att allt fler söker asyl i Sverige.

Men Migrationsverket har inte egna lägenheter så det räcker till alla och därför öppnade man för två år sedan upp för privata fastighetsägare att hyra ut rum.

Det handlar ofta om konferensgårdar, stugbyar eller andra boenden som har svårt att hyra ut året om. 

– Det klart att det finns pengar att göra i det här för den som har möjligheten, säger Tolle Furegård som är boendeansvarig på Migrationsverket.

Förra året upphandlade de tillfälliga asylboenden för över runt en miljard kronor. Det finns dock ett tak på 350 kronor per person och natt och då ska kost och logi ingå.

Och intresset att erbjuda asylboendeplaster det ökar säger Tolle Furegård.

– I den sista av tre upphandlingar vi har gjort i år fick vi fler ansökningar än tidigare. Vi trodde väl att det skull börja sina, men hittills har det inte gjort det, men något stopp finns det väl, säger han.

Och behovet inför nästa år stort. Migrationsverket ser ett behov av ytterligare 20 000 platser i hela landet. Och på Kilafors Herrgård gör Per Linell och hans personal sig beredda på att ta emot de asylsökande.

– Allt är klart sedan i mitten på november, så nu väntar vi bara på att de ska komma, säger han.