Gislaved

Polisen fick elever att tala om näthatet

2:02 min

Vad är rätt och fel, olagligt och lagligt på internet? Det vet nu eleverna vid Lundåkersskolan i Gislaved mer om. 

De fick information av närpolisen, inom ramen för ett trygghetsprojekt som skolan driver. Det var flera elever som efteråt berättade för poliserna vad de har råkat ut för. Maria Nilsson, lärare och ansvarig i trygghetsteamet på Lundåkersskolan, tycker det är viktigt att uppmärksamma nätmobbing.

– Eftersom det är ett problem i samhället och förekommer väldigt mycket så bjöd vi in en polis som skulle prata om detta. Vi vill göra eleverna medvetna om hur stort det är och hur negativt det är. 

När närpolisen Andreas Glingfors från Karlskorna berättade och föreläste bland sjundeklassarna idag på förmiddagen gick det att höra en knappnål falla. Detta var ett ämne som engagerade eleverna.

Många elever log igenkännande när han frågade hur många av deras föräldrar som talat om vad man inte får göra när de gett en mobiltelefon, surfplatta eller dator till sitt barn. Han möttes av ett stort skratt när han frågade hur många föräldrar som vet vad de gör på internet...

Det är allt för många föräldrar som inte har koll på vad deras ungdomar gör på nätet, hur de använder sig av telefonen, surfplattan eller datorn. Fler föräldrar borde vara intresserade då det är deras ansvar i botten, säger Andreas Glingfors.

Efter föreläsningen bjöds eleverna till enskilda samtal med polisen, för att berätta om deras tankar eller erfarenheter av nätmobbningen. Ikväll är föräldrar inbjudna att höra samma föreläsning - och då få veta vad det är deras barn gör i mobilen och datorn.

Du som förälder, kommentera gärna: Har du koll på vad dina barn gör på internet?

Ett längre reportage om vad föräldrarna vet om barnens internetvärld hittar du längre ned på sidan.